Fejsbuk beleži astronomski rast prihoda

Američka kompanija Fejsbuk utrostručila je dobit u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti lanjski period, na 1,5 milijardi dolara.
Koliki rast u prihodima je zabeležila ova kompanija govori podatak da su u prva tri meseca 2015. godine ostvarili zaradu od 3,5 milijardi dolara, dok su u prva tri meseca ove godine prihodi skočili na 5,4 milijarde.
 
Glavni razlog ovako ubrzanog tempa rasta leži u povećanju prodaje oglasnog prostora. Više od 80 odsto ukupnog prihoda kompanije potiče od mobilnog oglašavanja, u odnosu na 73 procenta u istom periodu godinu ranije.
 
Prihodi od oglašavanja su, naime, porasli za 56,8 procenata, odnosno na 5,2 milijarde dolara
 
Udeo Fejsbuka na globalnom tržištu digitalnog oglašavanja, vrednom oko 189 milijardi dolara, mogao bi da dostigne 12 odsto ove godine, ocenjuje kompanija za analizu tržišta "eMarketer". Cena akcija Fejbuka skočila je na Volstritu za gotovo 10,0 odsto, na rekordnih 118 dolara, što je skoro trostruko više u odnosu na cenu u inicijalnoj javnoj ponudi pre četiri godine. 
 
Iz Fejsbuka su saopštili da je predloženo izdavanje nove, "C" klase akcija. Ako predlog bude odobren, akcionari će dobiti dve akcije klase "C" za svaku akciju klase "A" ili "B" koju poseduju. To bi moglo da omogući vlasniku i direktoru Fejsbuka, Marku Zakerbergu, koji poklanja znatan deo svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, da proda deo svojih akcija bez prava glasa, a da ne izgubi kontrolu nad kompanijom.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija