Vremenske neprilike Austriji napravile štetu od 375 miliona evra

Snežne padavine i temperature koje su u aprilu pale ispod nule nanele su veliku štetu poljoprivrednicima u austrijskim pokrajinama Štajerska, Burgenland, Donjoj Austriji i Koruškoj, navode danas bečki mediji.
Šteta od pada temperature, koja je u protekla tri dana pala i ispod minus šest, izazvala je trocifrenu milionsku štetu.
 
Od štete u poljoprivredi pogođeno je, prema procenama, 25.000 hektara obradive zemlje.
 
Poljoprivredna komora samo za Štajersku procenjuje štetu po poljoprivredu u visini do 125 miliona evra.
 
Tako ove godine preti opasnost da austrijski potrošači neće moći da u prodavnicama nađu jabuke iz Štajerske, koje važe za jedne od najboljih.
 
- Hitno nam je potrebna pomoć iz Fonda za elementarne nepogode, kako bi pomogli poljoprivrednicima koji su pretrpeli ogromne štete - apelovao je predsednik poljoprivredne komore Franc Tičenbaher.
 
Ministar finansija Hans-Jerg Šeling je već obećao da će staviti na raspolaganje sredstva iz Fonda, jer su ekstremne vremenske prilike proteklih dana u pojedinim regionima izazvale štetu koja ugrožava egzistenciju poljoprivrednika. Mraz je pre svega naneo štetu po vinogradare, voćare i druge useve.
 
I u pokrajini Burgenland se nastala šteta procenjuje na do 150 miliona evra zbog predstojećeg izostanka roda, ali i vinogradari strahuju od trocifrene milionske štete, a u pojedinim regionima neće biti proizvodnje vina zbog aktuelnih vremenskih prilika.
 
Oko 70 odsto površine na kojima je zasađeno voće, kao i špargla, kukuruz, krompir i slično, je pogođeno mrazom.
 
Autor: Tanjug
  • Bl

    30.04.2016 18:13
    ..
    Vucic dobio daljinac od harpa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija