Dinar na današnji dan ustanovljen kao srpski novac

Dinar je na današnji dan 1873. godine ustanovljen kao zvanični srpski novac, a prvi dinar u srebru iskovan je 1875. godine.
Dinar na današnji dan ustanovljen kao srpski novac
Foto: 021.rs
Krupan korak u uspostavljanju i razradi novčanog sistema Srbije desio se 1873. godine, kada je za vreme vladavine kneza, a kasnije srpskog kralja, Milana Obrenovića (1868–1889) donet Zakon o kovanju srpske srebrne monete.
 
Taj zakon je usvojen u Skupštini 29. novembra 1873e, po starom, odnosno 12. decembra po novom kalendaru, a knez Milan ga je potvrdio već narednog dana. U skladu sa ovim zakonom, 1875. godine je iskovan prvi dinar u srebru sa likom kneza Milana na aversu u apoenima od 50 para, 1 i 2 dinara.
 
Novčani sistem se, po tom zakonu, zasnivao na načelima i odredbama Pariske novčane konvencije iz 1865, na osnovu koje je stvorena Latinska monetarna unija. Iako Srbija formalno nije pristupila Konvenciji, prvi dinar je shodno njenim odredbama, imao isti sadržaj srebra, težinu i dimenzije kao i franak, odgovarajući srebrni novac Francuske i ostalih zemalja članica Konvencije. 
 
Po oceni Narodne banke Srbije značaj Zakona o kovanju srpske srebrne monet je u tome što se njime, prvi put nakon srednjovekovnog perioda, uvodi samostalnost novčanog sistema u zemlji dok je Srbija bila još uvek u formalno vazalnom odnosu prema otomanskoj vlasti.
 
"Istorijski trenutak u kome se pojavljuje srpski novac s nazivom dinar predstavlja period teških privrednih prilika i nesigurnosti. Smisao ove novčane reforme i izdavanje srebrnog dinara bio je da se novčani sistem osavremeni i da se zemlja i na ovom polju uključi u život Evrope, kao i da dinar izjednačavanjem s novcem zemalja članica Latinske unije dobije status konvertibilne valute. Takođe, jasna je i namera ove reforme da se i u ovoj oblasti dokaže državnost Srbije na putu ka potpunoj nezavisnosti", istakla je NBS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.