Pretnja spoljnotrgovinskog deficita

Tokom prva tri meseca ove godine uvezli smo čak za 1,37 milijardi evra više roba i usluga nego što smo plasirali u inostranstvo, pa je očita pretnja da visok spoljnotrgovinski deficit ugrozi ne samo rast bruto nacionalnog dohotka, već i da uništi uspostavljenu fiskalnu ravotežu.

Ukoliko bismo nastavili istim tempom, razlika između izvoza i uvoza bi do kraja godine dostigla 5,5 milijadi evra, gotovo duplo više nego 2016. godine kada je bila nešto niža od tri milijarde. 

Na opasnost prevelikog minusa u razmeni sa inostranstvom ukazuje tempo rasta uvoza - 12,7 odsto, primetno iznad 8,6 odsto uvećanja izvoza.

Visok sadržaj uvoza u investicijama

Mada se u javnosti stalno isticalo rezanje budžetskog deficita na ispod jedan odsto, zapravo drastično umanjenje spoljnotrgovinskog deficita bio je najbolji ekonomski pokazatelj.

Međutim, već prošle sezone je uvećan na 4,33 milijardi evra, a u prva tri meseca tekuće nastavio je rast galopom. Posebno zabrinjava što je uvećanje uvoza znatno brže od rasta izvoza.

Otkud tolika nesrazmera u spoljnotrgovinskom bilansu?

Dva su razloga. Strane investicije i tekuća potrošnja sadrže u sebi izrazito visok uvozni sadržaj. Nove fabrike uvoze mnogo sirovina i polufabrikata, ovdašnja jeftina radna snaga teškim i monotonim radnim operacijama samo minimalno finalizuje proizvod i izvozi.

Rast plata potrošen na uvoz

Drugi razlog je povećana kupovina uvozne robe široke namene, pa je vidljivo da je rast plata od 8,5 odsto u javnom sektoru i penzija za pet odsto završio na uvoznoj robi.

Na ovakav razvoj događaja ukazuje i gotovo nulti rast cena u prvom kvartalu; obezbeđen je visokim uvozom potrošnih dobara i dodatno uticao na nedovoljan rast industrijske proizvodnje u Srbiji, time i na skromno uvećanje bruto nacionalnog dohotka.

Prevelik uvoz obara rast BDP

Premijerka Ana Brnabić se pohvalila da je uvećanje BDP u prva tri meseca u odnosu na isti period lane čak 4,5 odsto, nabacivši da je reč o najvećem kvartalnom rastu u Srbiji deceniju unazad. Izostalo je podsećanje da godinu dana ranije rast, usled problema u elektroprivredi, iznosi preskromnih 1,2 odsto, pa i nije bilo teško sada malo sustići zaostatak.

Mada se Brnabić oslanja na procenu godišnjeg rasta od 3,5, a predsednik Aleksandar Vučić najavljuje i uvećanje od 3,8 odsto, baš su brzina rasta spoljnotrgovinskog deficita i galopski rast uvoza prinudili Svetsku banku da prognozu rasta BDP za Srbiju spusti na tri odsto.

Koliko su sve cifre koje se pominju zapravo minimalne i razočaravajuće pokazuje poređenje rasta BDP kod nas i u većem broju zemalja u punom zamahu. Dok je kod nas za deceniju BDP uvećan tek 9,7 odsto, u Nigeriji je 88, Indoneziji 101, Indiji 126, Turskoj 85, a Kini čak 156 odsto.

I naši susedi su bili mnogo bolji, u Rumuniji je 56, Bugarskoj 45, Makedoniji 43 odsto.

Varka jeftinog dolara

Pored isticanja budžetske konsolidacije, sa vrha države često se čuje da opada stopa javnog duga u odnosu na BDP, navodno je sa donedavnih 73 smanjena na 59,4 odsto.

Zaobilazi se objašnjenje da je u pitanju slika koja se dobija kao posledica FED-ove monetarne politike jeftinog dolara. Naših 8,3 milijardi dolarskog zaduženja postaju niži u evrima, što i omogućava da se umanji visina javnog duga u odnosu na BDP, naravno, iskazano u evrima.

Iako je Srbija prošle godine vratila 650 miliona dolara obaveza, cifre pokazuju da je nominalno javni dug u prva tri meseca emisijom državnih obveznica uvećan za 500 miliona evra. Lepša cifarska slika se kreira manipulacijom međuvalutnih relacija, preciznije slabljem dolara spram evra i dinara.

Udar na finansijsku ravnotežu

Posledice galopskog uvoza i sledstvenog rasta spoljnotrgovinskog deficita se prvo uočava kao otežavanje domaće proizvodnje, naročito sektora male privrede, potom i kao usporavanje rasta bruto-nacionalnog dohotka.

Svetska banka je već dovela u pitanje procenu na koju se oslanja Vlada Srbije. Ako se, pak, ovdašnji trendovi u spoljnotrgovinskoj razmeni produže, rast BDP sasvim izvesno biće ispod planiranog.

Time dolazi u pitanje i realizacija budžeta. Bio bi to i prvi udar na uspostavljenu finansijsku ravnotežu.

  • Realista

    18.05.2018 09:33
    @Nebojša
    Matori, Kosovo i Metohija odavno nisu Srbija a i pored toga se tamo utucava velika količina novca. Nemoj samo tamo još para da se šalje, daj da se spasava ovo što je ostalo!
  • Mile

    17.05.2018 13:47
    Deficitarac
    A kako očekujete da nam bude bolje? Kada 90% ovog naroda ne razume šta je to spoljnotrgovinski deficit?
  • Nebojša

    17.05.2018 13:33
    A malo mozga da uključe
    A da se neko seti da treba da se pokrene proizvodnja i to DOMAĆA. Da krenemo od poljoprivrede recimo i da umesto 10.000 EUR po radnom mestu za te pare pomognu 2 domaćinstva sa 150 jaganjaca ili po 150 pasića i da se sve to onda izvozi.
    Bez domaće proizvodje nema ništa jer sav profit strane kompanije izvlače napoljei nema reinvestiranja.
    Mogli bi da počnu od pasivnih krsjeva Srbije, BANATA, ISTOČNE SRBIJE, KOSOVA I METOHIJE.
    I da se krene sa recimo na takav način otvorenih 10.000 radnih mesta. Nemamo ograničenja za Kinu a nismo izvezli ni kilogram.
    A da ne pričam o tome da se pokrenu nekadašnji giganti poput 29.novembra, Sirmiuma, PIK Bečej koji se zna ko drži i šta radi, Čoka ,.... da ne nabrajam. Rešenje je jednostavno, ali je potrebno biti rodoljub i želeti OPŠTE dobro građanima Srbije pa tek iz opšteg dobra izrasta pojedinačno dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.