Tramp uvodi tarife na čelik i aluminijum iz zemalja EU

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da uvede tarife na uvoz evropskog čelika i aluminijuma pošto nisu dobijeni ustupci od Evropske unije, prenela je agencija AP.
Tramp uvodi tarife na čelik i aluminijum iz zemalja EU
Foto: Pixabay
Naknadni rok za uvođenje kaznenih tarifa na čelik i aluminijum ističe u petak, 1. juna pošto su SAD prethodno produžile pregovore sa EU za 30 dana.
 
Odluka Trampove administracije mogla bi da se promeni ako dve strane postignu dogovor u zadnji čas, rekla su dva zvaničnika agenciji AP, koji su zatražili da ne budu imenovani.
 
Američki predsednik najavio je u martu da će SAD uvesti tarife od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na uvozni aluminijum, ali je garantovao da će EU i drugi američki saveznici biti izuzeti od te mere. Ipak, to izuzeće za EU ističe u petak.
 
Visoki evropski zvaničnici sastali su se juče s američkim ministrom trgovine Vilburom Rosom, uoči odluke Trampa o uvođenju novih uvoznih tarifa zemljama Evropske unije.
 
Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom napisala je na Tviteru pred sastanak sa Rosom i Lajthajzerom da "EU želi da u potpunosti bude izuzeta od tih taksi" i da bi radije da bude deo "pozitivnog transatlantskog" trgovinskog procesa.
 
S druge strane, Ros je kritikovao EU zbog čvrste pregovaračke pozicije.
 
Brisel je zauzvrat zapretio kontra potezom - uvođenjem carina na američki čelik, puter od kikirikija, sok od pomorandže i druge proizvode, u slučaju da EU ne bude izuzeta od novih taksi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija