Članice OECD ukidaju finansijsku podršku za elektrane na ugalj

Većina zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pristala je da prekine da daje izvozne kredite za termoelektrane na ugalj, saopšteno je iz ove organizacije.
Članice OECD ukidaju finansijsku podršku za elektrane na ugalj
Foto: Pixabay
Kako navode iz OECD-a, među članicama koje će uvesti ovu zabranu su: Australija, Britanija, Kanada, Evropska unija, Japan, Koreja, Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, Turska i Sjedinjene Američke Države.
 
Organizacija sa sedištem u Parizu pod pojmom izvoznih kredita podrazumeva državnu finansijsku podršku, direktno finansiranje, garancije, osiguranje ili subvencionisanje kamatnih stopa koje se nudi stranim partnerima kako bi pomogli u finansiranju kupovine robe od domaćih izvoznika.
 
Prema saopštenju OECD-a, zabrana će obuhvatiti nove elektrane na ugalj koje nemaju operativne sisteme za hvatanje, korišćenje i skladištenja ugljenika (CCUS).
 
Zabrana će se takođe odnositi na postojeće termoelektrane na ugalj, osim u slučaju kada je svrha nabavka opreme za suzbijanje zagađenje i ako se ne produžava životni vek ili kapacitet elektrane ili u slučaju nabavke opreme za adaptaciju CCUS instalacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.