Pavlović: Građani gledaju u novčanik i pitaju se da li su izgubili pare ili ih je neko opljačkao

Novinarka Nove ekonomije Ivana Pavlović izjavila je u Danu uživo da će rast cena i inflacije u našoj zemlji dosta zavisiti od rata u Ukrajini.
Pavlović: Građani gledaju u novčanik i pitaju se da li su izgubili pare ili ih je neko opljačkao
Foto: Pixabay

"Sve oči su uprte u Ukrajinu. Pitanje za milion dolara je kada će se taj rat završiti. Ako se sukob nastavi, pritisak na globalne cene energenata će se takođe nastaviti, i to će se preliti u Srbiju, jer mi nismo izolovano ostrvo", navodi Pavlović za N1.

"Građani imaju mesecima probleme sa inflacijom, gledaju u novčanik i pitaju se da li su negde izgubili pare ili ih je neko opljačkao. Optimizam Narodne banke Srbije građanima ne izgleda tako. Podsećam, NBS predviđa da je sad vrhunac krize. kao i narednih meseci, i da ćemo uspeti da ostanemo na tih 10,11 odsto inflacije. To je uslovno pozitivan scenario, iako statistika pokazuje da su cene porasle više od 20 odsto", kaže Pavlović.

Prema njenim rečima, više od 20 odsto su poskupeli meso , žitarice i mleko.
 
"Pesimistični scenario kaže da će inflacija biti veća ako se rat u Ukrajini produži. I to je pitanje za milion dolara kada će se taj rat završiti. Ako se sukob nastavi, pritisak na globalne cene energenata će se takođe nastaviti, i to će se preliti u Srbiju, jer mi nismo izolovano ostrvo", smatra Pavlović.
 
Ona je dodala da je mera zamrzavanja cena uz odbranu kursa doprinela tome da Srbija ima nešto manju do sada inflaciju koju imaju neke od uporednih zemalja centralne i istočne Evrope.
 
"Međutim, te mere poprilično koštaju. Imaju svoju cenu koja je prilično bolna. To je dovelo do toga da smo za dve milijarde evra 'kraći' u deviznim rezervama. Preduzeća trpe gubitke, uključujući EPS i Srbijagas, a tu su i nestašice nekih proizvoda koje smo već imali", kazala je ona.
Upozorava da će se nakon odluke države da odmrzne cene, to itekako odraziti na njihov rast, odnosno da će te cene potpuno očekivano skočiti.
 
Opširnije na N1.
  • /

    05.07.2022 20:54
    /
    da nije kovida i ruskog napada na ukrajinu morali bi se jos uvek vaditi na zute
  • Boban

    05.07.2022 15:48
    Opljačkala ih ova lopovsko-mafijaška država.
  • Šta

    05.07.2022 10:06
    vec su spiskali onih 3000din što su dobili u aprilskim izborima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija