Materijal za gradnju jeftiniji, ali cene stanova ne padaju: Stručnjaci objašnjavaju zašto

Cena građevinskog materijala nastavlja da pada, ali uprkos nadanjima građana da je to početak pada cene nekretnina, stručnjaci kažu da to toga neće doći.
Materijal za gradnju jeftiniji, ali cene stanova ne padaju: Stručnjaci objašnjavaju zašto
Foto: 021.rs
Velika potražnja diktira cene, a trenutno je čak veće interesovanje za starogradnju.

Silaznu putanju cena građevinskog materijala prati i broj izdatih građevinskih dozvola koje su u junu smanjene do 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, piše Blic.

To objašnjava manjak novogradnje i navalu na stare stanove.
 
"To se u teoriji zove fleksibilna i nefleksibilna tražnja. Jer kada se smanji količina gradnje, ne može toliko da se smanji potrošnja, ona ostaje ista. Ko kupuje, on je odlučio dak upi, e sada, on ima manju ponudu jer je usporila novogradnja, pa tako sada imamo tendenciju da skaču cene stare gradnje. Dakle, činjenica je da cene i dalje imaju uzlazni trend iako se manje gradi i ostaje ista tražnja", kaže za Blic Milić Đoković, licencirani procenitelj.
 
On objašnjava da to što je pojeftinio građevinski materijal ne može mnogo da utiče na cenu jer materijal u cenu kvadrata ulazi oko 10, 20 odsto. Kako kaže, grubi građevinski radovi iznose oko 35 odsto, tako da to nikako ne može znatno da obori cenu kvadrata nekretnine.
 
Da ovo pojeftinjenje neće uticati na smanjenje cene kvadrata za Blic kaže i izvođač radova Dejan MIlenković. On objašnjava da je jako teško sada naći slobodan stan jer se manje gradi, a tražnja je i dalje ista.
 
"To što je materijal malo pojeftinio neće uticati na cenu jer potražnja je i dalje ista. Ljudi i dalje masovno traže da kupe stanove, iako su cene kvadrata svuda poskupele. S druge strane imamo i da su dnevnice građevinskih majstora poslednjih meseci znatno skočile", navodi Milenković.
  • RGZ

    20.08.2022 10:33
    Pogledajte-Proverite
    Na sajtu registra cena nepokretnosti u koji svako može da uđe se vidi da zadnja dva meseca prodaja stagnira u odnosu na ranije mesece. To su činjenice, a mišljenja su da im ove zime kreće slom
  • Marko

    19.08.2022 18:04
    Rast cena?
    Za pametnjakovice koji pominju inflaciju - cenu robe odredjuje ponuda i potraznja. Pad prodaje se desava u SAD, Kanada, Nemacka,Kina,.. takodje i pad cena. Trziste nekretnina ceka cunami gori nego 2008-e. Sacekajte samo podatke za Srbiju i broj prodatih nekretnina u drugom kvartalu ove godine, bice najmanje 20-30% manja prodaja nego prosle godine. Nece se prepoloviti samo cena nekretnina, vec i skoro sve druge robe i usluga. Recesija globalna je vec uveliko pocela
  • Miki

    19.08.2022 11:47
    Laž
    @Petra Laž kao kuća! Ni jedan "investitor" u Srbiji ne zida od svog keša i ušteđevine. Uglavnom novac od prodaje u izgradnji ( cesto bez porekla) ili kredit. Bukvalno "0" ulaganja živog keša!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija