Naftni konsultant: Srbija želi da kupuje rusku naftu radi ekstraprofita, niko ne govori o Mađarskoj

Srbija je već na neki način izuzeta iz evropskih sankcija Rusija, s obzirom da Naftna industrija Srbije nije stavljena na 'crnu listu', iako je u većinskom ruskom vlasništvu.

To za Radio Slobodna Evropa poručuje hrvatski stručnjak za energetiku i naftni konsultant Jasminko Umičevićev, komentarišući nove sankcije Evropske unije Rusiji, te odluku da se iz njih ne izuzme Zapadni Balkan. 

Umičević poručuje da je to bila jednoglasna odluka svih 27 država članica EU, te da Srbija ima modernu rafineriju u Pančevu, pa za nju ne vredi argument da je zbog zastarele tehnologije prisiljena da kupuje rusku naftu.
 
"Zahvaljujući modernizaciji, NIS-ova rafinerija u Pančevu može da prerađuje sve vrste nafte, od skupljih 'laganih' pa do jeftinijih 'teških', i nije zbog tehnologije ograničena isključivo na rusku nafta", kaže Umičević, dodajući da je ove i prošle godine Srbija kupovala mnogo ruske nafte, ali ne samo rusku.
Kako kaže, razlog je taj što je KBR nafta jeftinija i "teška", a NIS-ova rafinerija u Pančevu ima modernizovano postrojenje koje iz takve nafte može da izvuče mnogo više visoko vrednih proizvoda, nego iz skupljih vrsti nafte.
 
"Ruska nafta se kupovala jer je ona prodavana po damping ceni, do 25 odsto nižoj od one tržišne. NIS je u poslednje vreme veliki izvoznik naftnih derivata u Bosnu i Hercegovinu, i Srbija se nadala da će i dalje kupovati rusku naftu po dampinškim cenama, prerađivati je u derivate i izvoziti, i na taj način ostvariti ekstraprofit. Srbija će kupovati naftu po tržišnoj ceni, isto kao i Hrvatska i većina drugih članica EU. Razlika je u tome što više neće kupovati rusku naftu i ostvarivati ekstraprofite", objašnjava Umičević.
 
Ima li Hrvatske odgovornosti?
 
Iz reakcija državnog vrha, najveću odgovornost za situaciju u kojoj se našla Srbija snosi Hrvatska. Međutim, Umićević poručuje da je to odluka cele EU, posebno naglašavajuć da zvanični Beograd o poziciji Mađarske uopšte ne govori.
 
"Politički vrh Srbije napada Hrvatsku zbog zajedničke odluke, i proziva Hrvatsku koja je kao članica EU dužna da sprovodi zajedničku politiku, ali - kako je to bila jednoglasna odluka svih 27 država članica - ne napada Mađarsku, koja je najveći Vučićev prijatelj u EU i najglasniji protivnik uvođenju sankcija Rusiji od svih država članica, koja je takođe glasala da Srbija ne bude izuzeta", ističe sagovornik RSE.
Po njegovim rečima, Srbija je u jednom segmentu već izuzeta od evropskih sankcija.
 
"Naftna industrija Srbije nije stavljena na 'crnu listu' EU, iako su joj većinski vlasnici ruske kompanije Gasprom i Gaspromnjeft, dakle ruska država. Iako su sve druge kompanije u ruskom ili većinskom ruskom vlasništvu u Evropi stavljene na 'crnu listu', NIS nije, upravo zato da ne bi došlo do problema u snabdevanju stanovništva Srbije energentima", podseća Umičević.
  • Dušan l

    16.10.2022 11:54
    Za gosn'Bojana
    Mađarska nema tehničke mogućnosti da nabavlja drugu naftu, pa je zato izuzeta od sankcija.Treba malo čitati pre komentara.
  • Mile

    12.10.2022 13:10
    @Sima
    Evo meni smeta što naša voljena država kupuje jeftinu naftu a naplaćuje je skuplje od okoline. Zašto? Toliko nas voli da nam i to otima? Ali ajd da se to vidi negde, već smo najveći luzeri u svemu.
  • Sima

    12.10.2022 07:51
    Ne vidim zašto bi nekom bio problem po kojoj ceni mi nešto kupujemo i pošto prodajemo. Komentatori koji se pridružuju toj logici treba da malo porazmisle odakle one "helikopter" pomoći i druga davanja. Ako biste jeftinije gorivo, odreknite se toga.
    Mađarska jeste glasala za, ali njen premijer nije izlazio pred kamere da "objasni" kako je bilo dosta da Srbija sedi na 2 stolice i kako RH neće da izigrava "korisne budale".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.