Bugarska dozvoljava Lukoilu da nastavi sa izvozom nafte uprkos zabrani EU

Bugarska će dozvoliti crnomorskoj rafineriji, čiji je vlasnik ruska naftna kompanija Lukoil, da nastavi sa radom i izvozom naftnih derivata u Evropsku uniju do kraja 2024. godine.
Bugarska dozvoljava Lukoilu da nastavi sa izvozom nafte uprkos zabrani EU
Foto: Pixabay
To se dešava uprkos upozorenjima Brisela da se time krše sankcije koje je EU uvela Rusiji.
Posle razgovora sa menadžerima Lukoila, zamenik bugarskog premijera Hristo Aleksijev rekao je da je vlada u Sofiji "postigla nešto veoma važno".
"Lukoil će od 1. januara 2023. preneti u Bugarsku svu proizvodnju, prihode i plaćanje poreza, a ne, kao što je bilo ranije, u Holandiju ili Švajcarsku", kazao je Aleksijev.
 
Vlada u Sofiji procenjuje da će sporazum sa kompanijom Lukoil doneti u bugarski budžet dodatnih 350 miliona evra. Sporazum koristi i Lukoilu, čija će rafinerija u Bugarskoj delimično izbeći predstojeći embargo EU na većinu ruskih naftnih proizvoda.
 
Jedina rafinerija u Bugarskoj je glavni izvor benzina i dizel goriva koji se prodaju na bugarskom tržištu, ali polovina proizvodnje je namenjena izvozu.
 
Rafinerija Lukoila ima udeo od oko devet odsto u ekonomskoj proizvodnji u Bugarskoj i zapošljava nekoliko hiljada ljudi. Njeno zatvaranje bi izazvalo ozbiljne probleme na tržištu rada.
 
U junu je EU odlučila da od 5. decembra zabrani kupovinu, uvoz ili transfer ruske sirove nafte, a od 5. februara 2023. i drugih rafinisanih naftnih derivata iz Rusije.
 
Bugarska je dobila izuzeće i može da nastavi da uvozi sirovu naftu i naftne derivate pomorskim putem do kraja 2024. godine. Bugarska, međutim, ne može da izvozi naftne derivate proizvedene iz ruske nafte u Bugarskoj.
  • Stojko

    23.11.2022 09:44
    Snaga Rusije
    Bugarska je realizovana i Rusija nastavlja sa gradnjom toka. Na redu je Srbija, pa vi vidite da li će i kako izdajnik balansirati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.