Unija poslodavaca: Nedovoljno povećanje trgovačke marže za gorivo

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da je povećanje trgovačke marže za prodaju goriva na pumpama i dalje nedovoljno da pokrije troškove poslovanja.
Unija poslodavaca: Nedovoljno povećanje trgovačke marže za gorivo
Foto: 021.rs
"Odluka Vlade Srbije da poveća trgovcima goriva maržu za dva dinara po litru ide u dobrom pravcu, ali taj iznos je i dalje nedovoljan da se pokriju troškovi poslovanja", rekao je Atanacković.
Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da poveća trgovačku maržu na prodaju goriva sa sedam na devet dinara po litru.
Atanacković je rekao da mnoge pumpe, koje nisu u sastavu Naftne industrije Srbije (NIS) imaju gubitke i da su neke zatvorene zbog neisplativosti poslovanja.
 
Prodavci goriva, su prema njegovim rečima, od dosadašnjih sedam dinara marže po litru, oko 3,2 do 3,4 dinara daju bankama ako kupac plati gorivo karticom.
 
Od preostalog dela, treba da se, kako je rekao, plati i porez na dodatu vrednost, a ostatak služi da se pokriju troškovi poslovanja, medju kojima su najveći zarade zaposlenima i porezi i doprinosi.
 
"Marža, ni nova ni stara nije dovoljna da se namire svi troškovi", rekao je Atanacković.
 
Veliki problem je, prema njegovim rečima i to što se gorivo kupi jedne nedelje po cenama ograničenim za tih sedam dinara, a ako se ne proda, a sledeće nedelje cena padne, prodavac mora i zalihe da proda po toj nižoj, važećoj ceni, iako ga je prethodne nedelje skuplje platio.
  • Mare

    03.12.2022 17:05
    Lopovi....
  • Av

    01.12.2022 21:28
    Hahaha sta ovaj nama prica, da od 7 dinara po litri 3.2 donara ide banci ako platimo karticom.
  • Baten

    01.12.2022 20:51
    Prevaranti
    Navedite ko je zatvorio pumpu i gde?
    Ako je marža mala, onda se gorivo malo "prekrsti" i opet lepo zaradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.