Rusi u 2022. kupili rekordan broj zlatnih poluga

Rusija je u 2022. kupila rekordan broj zlatnih poluga, nakon što je smanjenje poreza na plemenite metale podstaklo ljude da kupuju zlato, saopštilo je rusko ministarstvo finansija.
Rusi u 2022. kupili rekordan broj zlatnih poluga
Foto: Pixabay

Prošlog marta Moskva je ukinula PDV od 20 odsto na fizičku trgovinu zlatom za pojedince, kako bi ih odvukla od američkog dolara kao stabilne valute za zalihe, a takođe je pojedince oslobodila PDV-a na prodaju zlatnih poluga, što je dodatno povećalo potražnju za zlatom.

Rusi su tokom prethodne godine kupili preko 50 tona zlatnih poluga, 10 puta više nego godinu ranije, a najtraženije su bile šipke težine jednog kilograma.

Rojters navodi da ovi podaci pokrivaju samo period do kraja novembra prethodne godine.
 
VTB banka, sa većinskim državnim vlasništvom, saopštila je da je prodala 33,8 tona zlatnih poluga prošle godine, kao i da njeni klijenti poseduju zlata u vrednosti od 50 milijardi rubalja, odnosno 711 miliona rubalja.
 
"Zlato je prošle godine bilo odlično zaštitno finansijsko rešenje. Kupci su prebacivali sredstva u zlato, kako bi diversifikovali svoju imovinu i na duže staze ostvarili profit", rekao je Jevgenij Beresnjev iz VTB banke.
  • Zanovetalo

    05.02.2023 08:57
    Rusi su sirotinja..
    Kupuju mozda tajkuni,politicari i secikese, onaj ko ima para.Sirotinji ne treba zlato, nego pravde i hleba.
  • Pedja

    04.02.2023 13:28
    Lepo
    @lepo a mi ekonomski tigar, sedimo u toplom, racuni nikad jednostavniji za platiti, hrana maciji kasalj, zdravstvo, prosveta, naplatna, gospoda s kofercicima i bogatim tetkama, vaterpolisti, ministri, kinezi, ling longovi, rio tinto, zagadjenje vazduha, vode a od litijuma cemo tek da vidimo, unisteni farmeri, kinezi miniraju planinu, unistili reke, uvoz aflatoksicnog se mleka, nista nas ne brine. I zapad i istok se raspadaju a mi levitiramo u blagostanju... Nikad lepse.
  • Lepo

    03.02.2023 23:56
    Pogodile ih sankcije, a ovi na zapadu se greju na sveće i sede zamotani u ćebad :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.