"Srbija kao Eldorado za loše poslodavce": Satnica u EU 39 evra, u Srbiji oko pet

U Srbiji je, prema proračunima Sindikata "Sloga", prosečna cena rada po satu oko 613 dinara, što je pet puta manje nego u zemljama EU.
"Srbija kao Eldorado za loše poslodavce": Satnica u EU 39 evra, u Srbiji oko pet
Foto: Pixabay
Prema podacima Nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), prosečni troškovi rada po satu u toj zemlji su oko 39,50 evra. U zemljama, članicama EU iznose u proseku oko 30,50 evra. 
"Velika razlika jasno ukazuje da se Srbija nalazi na samom dnu Evrope, a radnici zarobljeni u kandžama siromaštva, niske satnice i nepravde", kaže Sloga
U ovom sindikatu kažu da su komponente u ceni izračunjavanja satnice:
 
- bruto plate zaposlenih, 
- topli obrok, dnevnice i regres, 
- troškovi odlaska i dolaska na rad, 
- plaćeni dani za državne praznike, 
- porezi i socijalni doprinosi koje poslodavac plaća državi,
- izdaci poslodavca za profesionalno usavršavanje i obrazovanje radnika i drugi izdaci.
 
"Ovo su alarmantni podaci koji naglašavaju preku potrebu za ubrzanim procesom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, jer su povećanje satnice i unapređenje uslova rada od suštinskog značaja kako bi se sprečio masovni odlazak naših radnika u potrazi za boljim zaposlenjem u inostranstvu. Brža integracija u EU omogućila bi pristup fondovima i politikama koje bi podržale ekonomski rast i razvoj, istovremeno promovišući socijalnu koheziju i bolje uslove rada za sve građane Srbije", kažu u Slozi.
 
Dodaju da Srbija nema drugu alternativu, jer će u suprotnom ostati "Eldorado" za loše poslodavce i uvoz jeftine radne snage sa elementima trafikinga, a stanovništvo će nastaviti sa odlaskom iz zemlje zbog narastajućeg siromaštva.
 
Kako se kreće cena satnice u EU?
 
Poslodavci u industriji i uslužnim delatnostima u Evropskoj uniji plaćali su 2022. godine za sat rada u proseku 30,50 evra, a najskuplji su bili troškovi rada po satu u Luksemburgu, i to 50,90 evra.
 
Nemački Savezni zavod za statistiku Destatis saopštio je da je Nemačka, sa prosečnim troškovima rada po satu od 39,50 evra, bila na sedmom mestu među 27 članica EU. Na tom mestu se nalazi još od 2019. godine.
 
Prosek u 20 članica EU koje kao zajedničku valutu koriste evro bio je 34,30 evra po satu, prenosi portal Biznis.rs.
 
Odmah iza Luksemburga po visini troškova rada po satu je Danska, sa 46,80 evra, a sledi Belgija sa 43,50. Ispred Nemačke su, sa neznatno višom cenom sata rada Francuska, Holandija i Švedska, a odmah iza nje je Austrija sa 39 evra. 
 
Na začelju je Bugarska u kojoj su poslodavci u 2022. u proseku plaćali po satu rada 8,20 evra. Ispred Bugarske su Rumunija (9,50), Mađarska (10,70) i Hrvatska (12,10 evra). Najbliža evropskom proseku je Italija sa 29,40 evra.
 
Cena radnog sata dobija se kada se troškovi proizvodnje u jednoj godini podele sa ukupnim brojem radnih sati.
Prema podacima Zavoda za statistiku, troškovi rada po satu su u proteklih deset godina u EU porasli u proseku za 25 odsto, ili 6,10 evra, ali je taj rast bio veoma različit među zemljama članicama. S obzirom na nisku polaznu osnovu, procentualno najveći rast bio je u zemljama istočne i jugoistočne Evrope. Tako je od 2012. u Bugarskoj iznosio plus 141,2 odsto, Rumuniji 131,7 odsto, Litvaniji 122 odsto i Letoniji 103,3  odsto.
 
U apsolutnom iznosu, troškovi sata rada su u tom periodu najviše porasli u Luksemburgu - 15,40 evra. U Švedskoj je rast iznosio 2,80 evra, odnosno 7,5 odsto, a u Italiji 1,70 evra, odnosno 6,1 odsto. U Nemačkoj su troškovi rada po satu od 2012. porasli za devet evra, onosno više od evropskog proseka.
 
Jedina zemlja u kojoj se cena rada po satu smanjila je Grčka, i to za 1,20 evra (7,6 odsto) u odnosu na 2012.
  • @Mile

    27.04.2023 17:50
    Nije nemoguce, 3000e neto i jeste prosek. Minimalac po Evropi van Balkana je preko 1500e, a tesko je naci nekoga ko nema bar 2000e
  • marks

    27.04.2023 16:16
    preciznost
    Kada poslodavac kaze da ga radnik kosta odredjenu sumu po satu, ovde se daje primer Nemacke od 39 EUR, to ne znaci da radnik toliko dobija, toliko kostaju sva davanja uz ono sto dobija radnik, rezbijeno na satnicu. Otuda onih 6 hiljada EUR koje radnik, naravno ne vidi, pa mu to i nije neto plata i sasvim je moguce da toliko iznosi.
  • Aleksej

    27.04.2023 14:43
    Hm...
    39 evra, mislim da je to malo preterano... To bi znacilo preko 6000 evra plata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.