Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u plusu: Najveći suficit sa zemljama regiona

Srbija je u periodu od januara do decembra 2022. godine najviše uvozila proizvode iz Kine, Nemačke, Rusije, Italije i Mađarske, pokazuju konačni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u plusu: Najveći suficit sa zemljama regiona
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako piše u konačnom obračunu RZS, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za ovaj period je u dolarima u porastu za 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u evrima u porastu od 31,2 odsto.
Regionalno, najveći izvoz imala je Vojvodina, a potom sledi Beograd, Šumadija i Zapadna Srbija, a nešto manje od 20 odsto su učestvovali južni i istočni regioni države.
Sa druge strane, najveći uvoz imao je Beogradski region i Vojvodina, a ostali delovi Srbije su znatno manje su uvozili.
 
Robna razmena je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije čine 58,7 odsto ukupne razmene.
 
Gde je Srbija izvozila i šta?
 
Prema podacima RZS, Srbija je tokom 2022. godine izvozila najviše u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Mađarsku i Rumuniju.
 
Ukupno 31,9 odsto izvoza bio je u obliku električnih mašina i aparata, metalnih ruda i otpadaka metala, pogonskih mašina i uređaja, gvožđa i čelika, kao i povrća i voća.
 
Srbija je u Bosnu i Hercegovinu izvozila najviše gasna ulja i električnu energiju, a iz nje uvozila koks i polukoks od kamenog ulja i električnu energiju.
 
U saopštenju RZS se dodaje da su drugi partner po važnosti zemlje CEFTA, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni, i to uglavnom zbog izvoza električne energije, žitarica i njihovih proizvoda, nafte i naftnih derivata, gvožđa i čelika, kao i pića.
 
Odakle uvozimo i šta?
 
Srbija je tokom 2022. godine najviše uvozila iz Kine, Nemačke, Rusije, Italije i Mađarske.
 
Prema podacima RZS, država je uvozila najviše nafte i naftnih derivata, električne mašine i aparate, prirodni gas, električnu energiju, kao i medicinske i farmaceutske proizvode.
Najveći suficit u razmeni sa zemljama regiona
 
Kako pokazuju podaci, najveći suficit u razmeni je ostvaren sa zemljama okruženja i to najviše sa Crnom Gorom, u koju se izvozila električna energija i lekovi za maloprodaju, dok se u državu uvozila električna energija i lignit.
 
U Severnu Makedoniju se tokom 2022. godine iz Srbije najviše izvozila električna energija i električni provodnici, a uvozila električna energija i toplo valjani proizvodi od gvožđa i čelika.
 
Suficit je primećen i sa Hrvatskom, Slovačkom, Rumunijom, Velikom Britanijom, Švedskom i Češkom.
 
Najveći deficit se javlja u trgovini sa Kinom i to zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova. Potom i sa Rusijom, Turskom, Irakom, Mađarskom, Nemačkom i još drugim državama.
  • zbunjen

    19.07.2023 11:18
    nesto mi nije jasno, svuda izvozimo a sa druge strane uvozimo elektricnu energiju, gde je tu logika nesto tu ne mirise lepo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.