UN upozorava: Jedna kriptovaluta je postala ključni alat za kriminalce

Kriptovaluta teder (tether) vrlo je brzo postala omiljena za pranje novca i prevare širom istočne i jugoistočne Azije.
Tako u izveštaju o organizovanom kriminalu i ilegalnom bankarstvu u toj regiji upozorava UN-ova Kancelarije za droge i kriminal (UNODC), prenosi Forbs.
 
Radi se o kompaniji koja upravlja blokčejn platformom i izdaje digitalne tokene vezane za stvarne valute, uz podršku sopstvenih finansijskih rezervi, među kojima je najvažnija USDT ili tether, vezana za američki dolar u razmeri 1:1.
Agencija kaže kako su stabilnost, jednostavnost korišćenja, anonimnost i niske naknade za transakcije tedera pomogle da ovaj digitalni token postane "omiljena opcija" za prevarante i perače novca, a obaveštajne agencije u regiji kažu kako je teder "jedna od najpopularnijih kriptovaluta" za grupe organizovanog kriminala. 
 
Popularnost kriptovalute oslikava "veliki porast obima" sajber prevara, pranja novca i slučajeva ilegalnog bankarstva, kaže UN-ova agencija, što uključuje šeme poput takozvanog "sextortiona", odnosno oblika ucene u kojoj se žrtvi preti objavom seksualnog sadržaja ili informacija.
UN kaže kako su finansijske vlasti i policija poslednjih godina zabeležile porast u aktivnostima "sofisticiranih, brzih timova za pranje novca" koji su specijalizovani upravo za teder, a kriminalci svoje usluge reklamiraju na društvenim mrežama poput Fejsbuka, Tiktoka i Telegrama.
 
Platforme za onlajn kockanje ističu se kao "jedne od najpopularnijih za perače novca specijalizovane za kriptovalute", pogotovo one platforme koje koriste teder, stoji u izveštaju u kom se upozorava kako one pojačavaju "sve intenzivniji i brži rast ilegalne digitalne ekonomije" u regiji.
 
"Organizovani kriminal kreirao je praktički paralelni bankarski sistem korišćenjem novih tehnologija", kaže Džeremi Daglas iz UNODC-a za "Financial Times". 
 
Daglas upozorava kako je "proliferacija slabo ili nikako regulisanih onlajn kazina, zajedno s kriptovalutama, dala neverovatnu energiju kriminalnom ekosistemu u regiji". Upozorava da regulacija kriptovaluta "veoma zaostaje ili je praktički nepostojeća", a kriminalci koji iskorišćavaju slabosti to dobro znaju.
 
Što je teder?
 
Teder/tether je vrsta kriptovalute poznata kao stejblkoin/stablecoin. Vrednost tradicionalne kriptoimovine poput bitkoina ili etera može snažno fluktuirati bez ikakvog razloga, dok su stejblkoinovi vezani za drugu imovinu, najčešće za valute poput dolara, opipljivu imovinu poput zlata ili algoritme. Zbog toga se smatraju relativno sigurnom lukom na generalno nestabilnom i nepredvidivom kriptotržištu.
 
 
Teder tvrdi kako vrednost svoje valute drži stabilnom rezervama valute, iako je kompanija kritikovana zbog netransparentnosti u prošlosti, a teder je 2021. godine američka Komisija za trgovinu robnim fjučersima kaznila s 41 milion dolara, i to zbog zavaravajućih izveštaja o rezervama.
 
Porast ilegalnih aktivnosti na digitalnim platformama, niz skandala koji su odjeknuli u javnosti, kao i propadanja nekih velikih imena industrije doveli su do toga da političari, regulatori i policija sve snažnije nadziru ovaj sektor.
 
Trenutno industrija uglavnom posluje u sivim zonama postojećih finansijskih okvira, a za nju ne postoje nikakve koherentne ili temeljne smernice. Političari se najviše boje kako anonimnost olakšava kriminalne aktivnosti, ali UN-ov izveštaj citira podatke kompanija za analizu blokčejna kojima se sugeriše da je "manje od jedan odsto" svih kriptoplaćanja ilegalno.
U trenutku pisanja ovog članka teder je zabeležio daleko najveći obim dnevnog trgovanja od svih kriptovaluta. U ta 24 sata, trgovina tederom iznosila je preko 29 milijardi dolara (kupovina ili prodaja). U poređenju s tim podacima, giganti u svetu kriptovaluta bitkoin i eter - drugi i treći najpopularniji tokeni - zabilježili su trgovinu u vrednosti od 19 milijardi, odnosno 13 milijardi u istom vremenu.
 
Ukupna tržišna kapitalizacija tedera iznosi 95 milijardi dolara, što ovu kriptovalutu čini trećom najvrednijom po tom kriterijumu. Njegova vrednost gotovo je dvostruko veća od Bajnsensovog BNB-a koji je na četvrtom mestu s vrednošću od 48,2 milijarde dolara, ali daleko je iza tržišne kapitalizacije etera (304 milijarde dolara) i bitkoina (834 milijarde dolara). Ukupno teder čini oko pet odsto ukupnog ekosistema kriptovaluta, vrednog otprilike 1,76 biliona dolara.
  • LOL

    17.01.2024 14:22
    LOL
    Pa ovo je urnebesno, ako stvarno neko koristi tether za takve aktivnosti, koin kome apsolutno svako može da uđe u trag u bilo kom trenutku bilo gde, da su ovo rekli za neki privatni koin pa i da kaže čovek ima logike a ovako nema nikakve ali sa druge strane ne čudi kad se uzme u obzir procenat glupih ljudi u svetu, ipak su većina tako da je sve moguće. Dakle lakše ćete sakriti transakciju kroz legitimno bankarstvo (oko 2 triliona dolara godišnje se opere i koristi za ilegalne aktivnosti) nego kroz tether (oko 1 milijarda godišnje), uostalom i dalje najveći broj kriminalaca, mafijaša, prevaranata i terorista i dalje koristi nacionalne valute upravo iz prethodno navedenih razloga, kod tethera sve je javno i ne može se izmeniti, pored toga te informacije su dostupne bilo kome, bio gde, bilo kad. Jedino privatni stabilni koini mogu da pariraju po tom pitanju nacionalnim valutama ali oni nemaju ni približnu likvidnost nacionalnih valuta, inače bi vredeli daleko više od Bitkoina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.