U Srbiji se stanovi masovno kupuju na keš - ali državu to ne alarmira

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da su uhapšene tri osobe, koje se sa još dvoje ranije uhapšenih terete za pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.
U Srbiji se stanovi masovno kupuju na keš - ali državu to ne alarmira
Foto: Pixabay
Sumnja se da su od 2015. godine prali novac stečen kriminalnim aktivnostima u Danskoj, a da su 2,2 miliona evra u kešu nelegalno prenosili u Srbiju - pa ih ulagali u izgradnju nekretnina.
 
"Osumnjičeni su, prema navodima krivične prijave, slali autobusima danskog autoprevoznika 'Top turist' u Srbiju, gde su osnovali Privredno društvo 'Fabula arte' iz Beograda, preko koga je gotov novac ulagan u poslove kupoprodaje zajedničke izgradnje i izvođenja radova na nepokretnostima na teritoriji Srbije", navodi se u saopštenju.
 
Podaci Agencije za privredne registre ukazuju da "Fabula arte" od 2014. godine nema skoro nikakve prihode, a godišnji rashodi od po petnaestak hiljada evra beleže se tek od 2017. godine. Računi su im odavno u blokadi.
U Srbiji je u protekle četiri godine mali procenat nekretnina kupljen iz kredita, prema zvaničnim podacima institucija, ali iako je u široj javnosti već odomaćeno mišljenje da je to rezultat "pranja para" - nadležni zvanično ove stavove niti potvrđuju niti opovrgavaju, piše Nova ekonomija.
 
Slučaj kriminalne grupe od pre nekoliko dana jedan je od retkih koji je, navodno, povezan direktno sa ulaganjem u nekretnine. U međuvremenu, preko 80 odsto nekretnina u Srbiji su kupuje za gotovinu, što je (u najmanju ruku) nesvakidašnje.
 
Početak buma
 
Beograđani skoro deceniju prolaze kroz epidemiju novogradnje, koja se sada širi i po drugim gradovima i turističkim destinacijama širom zemlje. Naravno, nisu svi delovi Srbije podjednako zahvaćeni građevinskom groznicom.
Oni koji se bave ravojem tržišta nekretnina kažu da je ovo normalan korak u ekonomiji koja se razvija, ali nosi sa sobom, kao i svaki biznis kada je u toliko brzoj ekspanziji, potencijalne probleme.
 
"Glavni rizik proizlazi iz pranja novca u nekretninama. To ne znači da se sav građevinski rad u Srbiji koristi za pranje kriminalnih sredstava. Neki pojedinci peru novac od nelegalnih aktivnosti u izgradnju građevinskih objekata, sa ili bez građevinskih dozvola, što dodatno pojačava sumnje. To se potvrđuje činjenicom da je većina stanova u poslednjih pet godina kupljena gotovinom, što povećava zabrinutost", objašnjava analitičar Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala Saša Đorđević.
 
Nedavni izveštaj Globalne inicijative registruje nekoliko sektora koji nose najveći rizik kada su u pitanju ilegalni tokovi novca. To su sektor nekretnina, onlajn kazina, bankarski sektor i računovođe. Već u uvodnoj reči izveštaja stoji da se novogradnja identifikuje u "Srbiji kao posebno rizičan sektor, sa kriminalcima koji koriste imovinu visoke vrednosti za pranje novca".
 
Činjenica da se značajan procenat transakcija nekretninama obavlja u gotovini, ali i da taj udeo raste.
 
Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda(RGZ), u 2023. godini 17 odsto svih kupoprodaja stanova je plaćeno iz kreditnih sredstava, 2022. godine taj procenat je iznosio 26 odsto. Taj udeo je i 2020. i 2021. godine bio 31 odsto za sve stanove.
 
Broj izdatih građevinskih dozvola za stambene zgrade u novogradnji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) je rastao svake godine.
 
U januaru 2020. godine 195 zgrada je dobilo dozvolu, 2021. godine istog meseca broj dozvola je bio 355, 2022. u januaru 306 i prošle godine 345 je broj dozvola izdat u novogradnji.
 
Miloš Tomin, konsultant za sprečavanje korupcije i finansijskog kriminala, podseća da u većini zapadnih zemalja svaka transakcija preko 10.000 dolara podleže proveri.
 
"(Istovremeno), gotovina se obavezno prijavljuje upravi za sprečavanje pranja novca. U Srbiji uprava sprovodi istrage iz drugih oblasti, recimo sredinom 2020. godine proveravaju poslovanje nevladinih organizacija umesto visoko rizične oblasti stanogradnje i kupoprodaje nekretnina", navodi Tomin.
 
I Đorđević iz Globalne Inicijative je saglasan sa ovim navodima - da nadležne institucije mogu bolje da rade svoj posao.
 
"Pažnju treba usmeriti na unapređenje sposobnosti organa gonjenja da sprovode finansijske istrage paralelno sa standardnim procedurama. Na primer, istraga o trgovini drogom treba da se vodi paralelno sa istragom o povezanim novčanim tokovima", kaže Đorđević.
 
U prošloj godini preko 80 odsto nekretnina u Srbiji je kupljeno za gotovinu taj procenat je nenormalan bilo gde u svetu, navodi Tomin. On smatra da se novac pere manje kroz kupovinu nekretnina, već više kroz samo investiranje u gradnju. Posle gradnje se često dešava da oni koji su investirali zatim kupuju stanove u novoizgrađenoj nekretnini u gotovini pa kao povezana lica dodatno operu novac. Lako je naći slučajeve u domaćem sudstvu gde se novac domaćih a i stranih organizovanih kriminalnih grupa ulaže u nekretnine u Srbiji.
"Neadekvatno vođenje evidencije o pranju novca od strane vladinih agencija rezultira podacima koji nisu uporedivi, naglašavajući potrebu za većom doslednošću u prijavljivanju i praćenju finansijskog kriminala", rezultat je istraživanja Globalne inicijative.
 
Činjenica je i da se građani Srbije bore da bi podigli kredit za nekretninu, te da je kupovna moć u Srbiji značajno manja nego u nekim drugim delovima Evrope. I u regionu Zapadnog Balkana smo na četvrtom mestu što se tiče plata, a uslovi kreditiranja kod banka nedostižni za prosečne građane. Tu u igru dolaze strani državljani.
 
Ceo tekst Nove ekonomije čitajte OVDE.
 • Zovite pravim imenom

  01.04.2024 23:30
  Zemlja bandita, lopova i prevaranata.
 • Fića

  01.04.2024 15:57
  Ko sme...?!
  Ko, bre, sme da nam dira "strane investitore"...?!
  :)
  Sad ću zovem Oskara...!
 • Analiticar

  01.04.2024 13:57
  Primer
  Novac sumnjivog porekla se investitorima uplacuje preko menjacnica i ostalih platnih institucija a ne preko banaka jer su one u obavezi da imaju AML provere, dok ovi manji nisu i niko ih ne kontrolise a trebalo bi NBS to da radi. U bankama za sve preko 15k mora da se dokaze poreklo i putem menjacnica se prljav novac ubacuje u "legalne" tokove i zaobilaze se bilo kakve provere. Eto teme za neki clanak buduci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Srbija prepuna krntija

Nedavno je u Nemačkoj profesor istorije nauke i tehnike u jednoj srednjoj školi predložio da učenici u okviru ogledne nastave umesto specijalizovanih muzeja posete Srbiju.