Na današnji dan Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu

Na današnji dan 1961. godine Komisija za dodelu Nobelove nagrade odlučila je da njen laureat bude književnik Ivo Andrić.
Na današnji dan 1961. godine Komisija za dodelu Nobelove nagrade odlučila je da njen laureat bude književnik Ivo Andrić.

Tako je pisac romana "Na Drini ćuprija" postao i do danas ostao jedini književnik nobelovac s prostora bivše Jugoslavije.

U objašnjenju Komisije za dodelu nagrade stajalo je da Andrić ima veliku epsku silu u literarnom izražavanju kojom uspešno opisuje teme iz istorije svoje zemlje i sudbine ljudi iz svoga područja.

Najveće svetsko priznanje velikanu Andriću je dodelio dr Anders Esterling u raskošnoj dvorani Koncertne palate švedske akademije. Pisca je u Stokholmu pratila supruga Milica.

Nagradu koju je dobio nobelovac je odlučio da da za unapređenje bibliotekarstva u BiH.

Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku. Srednju školu završio je u Sarajevu, a nakon toga odlazi na Mudroslovni fakultet Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu, a školovanje nastavlja i u Beču i Krakovu.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su "Ex Ponto", "Nemiri", "Prokleta avlija", '"Znakovi pored puta", "Put Alije Đerzeleza", i "Na Drini ćuprija", delo objavljeno 1945. godine, a Nobelovom nagradom nagrađeno 1961. godine.

  • Zlatko

    10.12.2013 13:42
    Ambasador Kapičić
    A sa njim na prijemu i ambasador SFRJ u Švedskoj Jovo Kapičić koji je baš sinoć preminuo..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.