VIDEO: U luku Pirej uplovio jedan od najvećih brodova na svetu

U grčku luku Pirej je danas uplovio najveći kineski brod za prevoz kontejnera, izgrađen ove godine, jedan od najvećih brodova na svetu i najveći koji je ikada do sada uplovio u tu luku.
Brod "Taurus" kineske firme "COSCO šiping" je dugačak 400 metara i širok 58, prevozi 20.000 trgovačkih kontejnera dužine šest metara, objavio je atinski lst "Katimerini".
 
Na svom prvom putovanju od Kine do Roterdama, taj brod pod zastavom Hong Konga istovaruje deo tereta u Pireju koji je jedna od retkih luka u Evropi koje mogu da ga opsluže, za šta su potrebni dubina luke, dužina keja i posebni kranovi.
 
Dolaskom tog broda se danas za soabraćaj nezvanično otvara deo luke Pirej koji je otkupila kineska firma COSCO, a modernizacija tog dela će se završiti ove godine. Po završetku radova, Pirej će biti jedina sredozemna luka koja će moći da odjednom primi po pet najvećih brodova.
 
Investicija u te radove je 230 miliona evra, kao dodatak na 500 miliona evra kojima je COSCO kupio 51 odsto preduzeća Luka Pirej.
 
 
"Taurus" čija je bruto tonaža 199.000 tona, u Luku Pirej je uplovio uz pomoć pet tegljača koliko je potrebno zbog njegove veličine.
 
Taj brod i drugi iz nove kategorije "Džinovski prevoznici" (Giga Carriers), koji mogu da nose po više od 18.000 kontejnera, radiće na novom pomorskom "Putu svile" koji Kinu povezuje s Evropom. 
 
Pirej je sada treća po veličini trgovinska luka Sredozemlja, a cilj firme COSCO je da Pirej do 2020. godine bude najveća luka na tom moru i jedna od najvećih u svetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.