VIDEO: Robot pomaže bolesnoj deci da prate nastavu

Za decu koja se bore s dugotrajnim bolestima, telesna bol nije njihov jedini izazov - izostanak iz škole takođe znači odsustvo prijatelja i to može biti teško a istovremeno roditelji često brinu i kakav će uticaj imati meseci nepohađanja nastave na obrazovanje njihove dece.
I tu uskače školski robot nazvan AV1. Njegov zadatak je da u učionici funkcioniše kao oči, uši i glas dece s dugotrajnim bolestima koja ne mogu da pohađaju školu, ali mogu da upravljaju robotom iz svog bolesničkog kreveta.
 
Robot je omogućio Eliotu Smitu da ostane u kontaktu s prijateljima i da prati školsku nastavu. Dečak upravlja robotom uz pomoć kompjutera i može da sluša nastavu i govori. Ako želi da postavi pitanje učitelju upali glavu robota kako bi skrenuo njegovu pažnju.
 
"Bio sam pomalo zabrinut šta će drugi učenici misliti o robotu. Bili su zaista iznenađeni njime", kaže 12-godišnjak koji koristi AV1 dok se oporavlja od tumora mozga.
 
Škole mogu da unajme robota ili ga kupe za oko 2,5 hiljade evra. Smithov AV1, kojeg su drugi učenici nazvali Bob, plaćen je donacijama i drugim akcijama prikupljanja novca.
 
Robot izgleda poput baštenskog patuljka koji je prošao minimalistički dizajnerski postupak u tehnološkom džinu Eplu. Izradila ga je norveška organizacija "No Isolation" koja je osnovana kako bi se borila protiv problema usamljenosti.
 
Širom Evrope 370 mladih starosti od osam do 20 godina koristi AV1, a najviše ih je na području Skandinavije.
 
Osnivač organizacije "No Isolation", 27-godišnja Karen Dolva, koja je studirala kompjuterske nauke, pokrenula je "No Isolation" nakon što je prijateljica koja je radila kao sestra na dečjem odeljenju to opisala kao vrlo deprimirajuće.
 
Nakon što je proučila problem, Dolva se sastala sa An Fi Troj, čija je ćerka tinejdžerka preminula od raka. Troj je Dolvi prenela svoja iskustva i pogubno dejstvo samoće na decu koja se oporavljaju kod kuće.
 
"Zaključani su i zaboravljeni. I kad im bude bolje gurnete ih u svet i svi pretpostavljaju da će tada biti srećni jer su ozdravili", kazala je Dolva.
 
Naučnici britanske fondacije za rak CLIC Sargent utvrdili su da je gotovo polovina roditelja dece s rakom koja su pogađala osnovnu školu kazala da su dijagnoza i lečenje rezultirali udaljavanjem deteta od vršnjaka.
 
Nakon što je uspostavila veze s fondacijama i zdravstvenim radnicima u Britaniji Dolvina organizacija je zaključila da 70.000 britanske dece provede veliki deo školske godine u svom domu ili u bolnici zbog bolesti.
 
Cilj organizacije "No Isolation" je bio da se tehnologija stavi u službu bolesne dece.
 
"Nikad ne bismo pokrenuli 'No Isolation' ukoliko ne bismo mogli nekome pomoći. To je jedna stvar u koju smo bili potpuno sigurni kad smo počeli", kazala je.
 
Meseci hemoterapije za Eliota Smita iz Engleske značili su da je preslab za pohađanje nastave. Njegova težina se gotovo prepolovila i jedva je mogao da jede. Njegov otac kaže da je robot uneo veliku promenu jer je njegov sin mogao da vidi i sluša učitelja i da učestvuje kada se osećao dovoljno snažnim, što je smanjilo njegovu teskobu zbog izostajanja s nastave.
 
"Taj uređaj je bio ključan u prvim koracima u njegovoj integraciji u školski program", kazao je Bil Smit.
 
Drugi razlog za zabrinutost bio je taj što je gubio kontakt s prijateljima a istovremeno je bivao i svestan svog novog izgleda.
 
"Njegova kosa tek počinje da raste. Kad god smo pre negde išli sa Eliotom, on nije želeo da skida svoju kapu. Vrlo je svestan svog izgleda pa je ovo pomoglo da ne mora fizički da bude tamo", dodao je Smit.
 
Dečak je kazao kako nije siguran koliko mu Bob pomaže u učenju ne samo zbog toga što ono što može čuti varira od buke u razredu i blizine robota bežičnom ruteru.
 
Pa koja je po njemu glavna korist od robota? "To što vidim svoje prijatelje", kaže Eliot.
 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.