Mozilla pripremila ekstenziju za Firefox koja sprečava Facebook da prati korisnike

Poznato je da Facebook prati svoje korisnike na različite načine, a kompanija Mozilla je odlučila da ponudi zaštitu pa je pripremila ekstenziju za svoj browser Firefox.
Mozilla pripremila ekstenziju za Firefox koja sprečava Facebook da prati korisnike
Foto: Pixabay
Nova ekstenzija pod nazivom "Facebook Containter" omogućava korisnicima Firefoxa da izoluju svoju aktivnost na Facebooku i ovoj društvenoj mreži oteža praćenje aktivnosti korisnika i negde drugde na webu. Cilj je da se ono što korisnici pretražuju na internetu ne pojavljuje u njihovom news feedu na Facebooku.
 
"Stranice koje posećujete na webu mogu mnogo toga reći o vama. Mogu otkriti gde živite, koje hobije imate, kao i vašu političku opredeljenost. Postoji ogromna vrednost u povezivanju ovih podataka s vašim profilom na društvenoj mreži, a Facebook ima mrežu trackera na različitim sajtovima. Kod korisnike prati neprimetno te je često nemoguće ustanoviti kada se podaci dele", saopšteno je iz Mozille.
 
Ipak, ekstenzija je daleko od savršenog rešenja, jer ona neće biti efikasna na stranicama koje omogućavaju korisnicima da naprave nalog i loguju se pomoću profila na Facebooku.
 
Nadogradnja iz Mozille dolazi u vreme skandala vezanog za konsultantsku firmu Cambridge Analytica, koja je iskoristila podatke najmanje 50 miliona korisnika Facebooka bez njihove direktne dozvole. 
 
Browser ne sprečava pristup, ali daje korisnicima više kontrole nad tipovima podataka kojima Facebook može da pristupi. Iz Mozille je najavljeno i da će "pauzirati" reklamiranje na Facebooku dok osnivač i direktor Mark Zakerberg ne poduzme ozbiljnije mere u cilju zaštite korisničkih podataka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija