Mašina koja proizvodi čistu vodu, struju i besplatni internet

Mašina "Watly", koju je kreirala italijansko-španska istoimena startap firma, liči na futurističku svemirsku kapsulu, a zapravo je kreator čiste vode, električne energije i pristupa internetu.

Watly ima potencijal da promeni ruralne predele subsaharske Afrike u kojoj živi više od 625 miliona ljudi. Dve trećine stanovništva nema pristup električnoj energiji, a 39 odsto nema pristup čistoj vodi.

Mašina radi na principu sakupljanja solarne energije koja se potom konvertuje u elektricitet sadržan u bateriji od 140 kwh. Baterija pokreće sistem za pročišćavanje vode a koji je baziran na grafenu, nakon čega se voda prokuvava i destiluje. Mašina može proizvesti 5.000 litara čiste vode dnevno.

Baterija pokreće i wireless internet u krugu od 800 metara, kao i stanicu za punjenje električnih uređaja.

Potencijalno 15-godišnje korišćenje Watlyja uštedelo bi 5.000 barela nafte.

Prototip Watlyja se testira u ruralnom predelu Gane, a plan je da se  upotreba proširi na Nigeriju i Sudan. Takođe, u julu će biti prikazan konačni dizajn mašine dužine od 40 metara i težine od 15 tona.

Pored podrške kompanija, startup je dobio podršku Evropske unije kroz grant od 1,4 miliona evra u programu Horizon 2020.
 

  • Kliker

    11.05.2016 10:19
    Bravo
    Ovo je zaista lepa vest, jer mnogo ljudi, ne samo u Africi, ima problem sa pijaćom vodom. Nadam se da će se uskoro početi sa proizvodnjom i mašina koje će morsku vodu pretvrati u pijaću vodu i da će po mnogobrojnim afičkim selima početi sa kopanjem bunara i tako tim ljudima se olakšati život u 21. veku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.