Ukrajina tvrdi da Rusi šalju tenkove i raketne sisteme pobunjenicima

Ukrajinska vojska saopštila je da je više od 20 ruskih tenkova, 10 raketnih sistema i autobusa u kojima su se nalazili ruski borci prešlo granicu sa Ukrajinom.
Ukrajinska vojska saopštila je da je više od 20 ruskih tenkova, 10 raketnih sistema i autobusa u kojima su se nalazili ruski borci prešlo granicu sa Ukrajinom.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao je da su se oni uputuili ka Novoazovsku, gradu koji se nalazi pod kontrolom proruskih aktivista, istočno od strateške luke Marijupolja, na istoku Ukrajine.

Tokom poslednjih dana, uprkos sporazumu postignutom u Minsku, vojna oprema i municija je prešla iz Rusije u Ukrajinu, rekao je Lisenko. "Više od 20 tenkova, 10 artiljerijskih sistema i 15 kamiona je ušlo (u zemlju) i kreću se ka Novoazovsku, rekao je Lisenko i dodao da su autobusi bili puni boraca iz Rusije, koji su, takođe, prešli granicu sa Ukrajinom". Ustanici samoproglašene Donjecke Narodne Republike stavili su pod svoju kontrolu dva poslednja izlazna punkta iz Debaljceva, saopštio je štab ustanika DNR, preneo je Sputnjik.

U noći između četvrtka i petka dva poslednja velika puta iz Debaljceva stavljena su pod kontrolu. Između ostalog, uzet je pod kontrolu tzv. 'krst' - raskrsnica na ulazu u Debaljcevo sa strane Ugljegorska koji su ukrajinske snage bezbednosti pretvorili u svoj važni kontrolni punkt", citiraju RIA Novosti reči predstavnika DNR. Osim toga, pod kontrolu je stavljeno selo Novogrigorovka, severno od Debaljceva, kroz koji je prolazio rezervni put za Artjomsk", saopštio je izvor.

"Kroz to selo su se iz Debaljceva povlačili ostaci snaga bezbednosti. Sada im je put u potpunosti zatvoren". Sukobi u istočnoj Ukrajini su nastavljeni uprkos novim evropskim naporima da se se osigura primirje.

Ukrajinska vojska je saopštila da su proruske snage u protekla 24 sata napale položaje vladinih snaga 49 puta, koristeći rakete, artiljeriju i oklopna vozila. Proruske snage optužile su vladine snage za stalne napade na stambene oblasti Donjecka.

  • 20.02.2015 13:04
    Ukrajinska vlada, izabrana demokratskom voljom lakog pešadijskog naoružanja na "mirnim" protestima, koja raketira svakog dana svoje gradove ima problem sa tim što će ti gradovi moći da se brane?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet