Otrovne kukuruzne pahuljice povučene iz prodaje u BiH

Nemačka kompanija "Hahne" upozorila je nekoliko zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, da se u kukuruznim pahuljicama sa nula odsto šećera, pakovanje od 375 grama, nalazi nedozvoljena količina mikotoksina, supstance opasne po zdravlje.

Nemačka kompanija "Hahne" upozorila je nekoliko zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, da se u kukuruznim pahuljicama sa nula odsto šećera, pakovanje od 375 grama, nalazi nedozvoljena količina mikotoksina, supstance opasne po zdravlje.

"U proizvodu 'Hahne' kukuruzne pahuljice nula odsto šećera, pakovanje od 375 grama, utvrđeno je prisustvo buđi Fusarium deoksinivalenol (DON). Odmah smo preduzeli sve potrebne mere i povukli proizvod", saopštili su iz "Hahnea".

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) primila hitno obaveštenje o prisustvu mikotoksina deoksinivalenola (DON) u pahuljicama za doručak poreklom iz Nemačke.

"U cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je sve raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini, te od istih zatražila hitnu proveru eventualnog prisustva pahuljica za doručak sa nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržštu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informisanje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole", receno je za Klix.ba iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

U upozorenju "Hahnea" navedeno je da se otrovne pahuljice u BiH mogu kupiti u Konzumu u pakovanjima Rial i K-Plus. Iz ove kompanije su rekli da su odmah, na osnovu informacije proizvođača o neusklađenosti parametara kvaliteta, preventivno preduzeli sve potrebne mere. "Iz svih objekata maloprodaje i veleprodaje Konzum d.o.o. Sarajevo povukli smo 16. februara iz prodaje artikle K-Plus Cornflakes od jednog kilograma, K-Plus Cornflakes 250 grama i Rial Cornflakes jedan kilogram", naveli su iz Konzuma.

U svim prodajnim objektima Konzum je i postavio i obevštenje potrošačima. "Ovim putem se još jednom izvinjavamo potrošačima i pozivamo ih da spomenute proizvode vrate u prodavnice u kojima su ih kupili", istakli su oni.

"Hahne" je upozorio potrošače da u slučaju konzumacije ovog proizvoda nisu isključene posledice po zdravlje. Mikotoksini su sekundarni produkti ili poluprodukti nastali u procesu metabolizma buđi. Otrovni su i imaju negativne biološke posledice na ljude i životinje.

  • Tehnolog

    21.02.2015 18:15
    A šta je sa Srbijom?
    Rial i K-plus su robne marke i kod nas, u IDEA radnjama. Da li naša inpekcija nešto radi? Sramota je da ovaj sistem brzog uzbunjivanja RASFF ne funkioniše i kod nas. Glavno da se inspekcije stalno pravdaju da nije u njihovoj nadležnosti. A ko treba da nas upozori na ovo? DON mikotoksin nije bezazlen, a znamo da te pahuljice najviše jedu naša deca. Zašto ovo nije udarna vest na TV-u, već se samo slikaju naši političari?
  • 21.02.2015 09:23
    Koliko je zapravo zdrava - "zdrava hrana"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).