CIA podmetnula lažne podatke o nuklearkama?

Zbog lažiranih nacrta za delove nuklearnog oružja kojima je CIA pre 15 godina snabdela Iran, biće preispitana procena o iranskom atomskom programu.
Zbog lažiranih nacrta za delove nuklearnog oružja kojima je CIA pre 15 godina snabdela Iran, biće preispitana procena o iranskom atomskom programu.

Ta procena, piše "Blumberg" bazirana je na obaveštajnim podacima koji bi mogli da navode na pogrešan zaključak, a tako se postavlja pitanje da li je CIA imala nameru da Međunarodnu agenciju za atomsku energiju navede na pogrešan zaključak.

Agencija UN sa sedištem u Beču ima zadatak da ispita da li vlada u Teheranu pokušava da razvije nuklearno oružje i njen zaključak bi mogao da utiče na eventualno ukidanje sankcija protiv Irana.

Detalji operacije CIA iz 2000. godine obelodanjeni su tokom sudskog procesa u slučaju Džefrija Sterlinga, agenta koji je u januaru osuđen za neovlašćeno objavljivanje informacija o špijunskim aktivnostima CIA u Iranu.

"Ova priča ukazuje na mogućnost da su neprijateljske obaveštajne agencije mogle da da 'podmetnu' krunske dokaze o aktivnostima u Iranu kako bi ih IAEA pronašla", kaže Piter Dženkins, bivši britanski izaslanik pri IAEA. Dok iranski zvaničnici konstantno kritikuju IAEA da njihov slučaj zasniva na lažiranim dokumentima, agencija UN nikad nije priznala da je dobila manipulisane dokaze, navodi "Blumberg".

Inspektori IAEA ne oslanjaju se samo na podatke obaveštajnih službi, kaže jedan od diplomata koji ističe da se procena agencije o iranskom vojnom kompleksu Parčin gde je Teheran navodno testirao eksploziv velike razorne moći, zasniva i na analizi satelitskih snimaka i drugih podataka.

Sa druge strane, aktivnosti CIA pokazuju kakvu taktiku koriste SAD i njegovi saveznici protiv Irana, smatra Den Džojner, profesor prava na univerzitetu u Alabami. On upozrava da IAEA ne sme da se osloni da podatke koje joj dostave agencije država čije su političke agende u suprotnosti sa Iranom.

  • 22.02.2015 09:30
    Laž
    Ova vest je laž za neupućene. Zato što sami Iranci javno potvrdili da imaju instaliranu više hiljada centrifuga za obogaćivanje uranijuma, a Iranska televizija snimak tih centrifuga čak i javno objavila. A toliko centrifuga potrebno samo za obogaćivanje uranijuma čistoće koje jedino može da posluži za atomsku bombu. Iran samtra da ima pravo na nuklearno oružje kao i druge zemlje.
  • BTR

    21.02.2015 15:17
    Hoće li sada Iranci delovati teroristički po americi? Na njihovom mestu, ja bih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.