EU traži oslobađanje Šavčenkove

EU je pozvala Rusiju da hitno oslobodi ukrajinskog vojnog pilota Nađu Šavčenko, nakon 75 dana štrajkovanja glađu iz protesta zbog boravka u zatvoru.
EU je pozvala Rusiju da hitno oslobodi ukrajinskog vojnog pilota Nađu Šavčenko, nakon 75 dana štrajkovanja glađu iz protesta zbog boravka u zatvoru.

Portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini rekao je da je Rusija "odgovorna za krhko zdravlje pilota", nakon što je sud u Moskvi odbio molbu Šavčenkove za puštanje na slobodu pre početka suđenja, prenosi agencija AFP.

Njeno oslobađanje "bilo bi u skladu sa skorašnjim dogovorom o primirju u Minsku i obavezom da oslobode sve taoce i osobe koje su pritvorene zbog konflikta u Ukrajini", navodi se u saopštenju visoke predstavnice.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izneo je slučaj Šavčenko 12. februara na samitu u Minsku, na kom su bili prisutni i predsednik Rusije Vladimir Putim, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik francuske Fransoa Oland.

Šavčenko, stara 33 godine optužena je da je odgovorna za smrt dva ruska reportera koji su ubijeni u Ukrajini u junu. Ona navodi da su je oteli pripadnici proruskih snaga i da je potom prokrijumčarena u Moskvu, dok Rusija tvrdi da je ona svojevoljno prešla granicu, pretvarajući se da je izbeglica.

Šavčenko, koja poriče optužbe, postala je simbol otpora u Ukrajini gde joj je u odsustvu dodeljeno poslaničko mesto. Nemačka je u ponedeljak saopštila da su dva nemačka doktora posetila Šavčenkovu 15. februara, ali nije iznela detalje o njenom stanju.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je oslobađanje Šavčenkove, ističući "ozbiljnu zabrinutost" za njeno zdravlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet