Istražitelj UN za torturu ne može u američke zatvore

Vodeći istražitelj za torturu pri Ujedinjenim nacijama Huan Mendez optužio je SAD da mu dugo vremena ne odgovaraju na zahteve da poseti američke zatvore. Osim toga, on je istakao i da su mu odbili pristup zatvorenicima u Gvantanamu.

Vodeći istražitelj za torturu pri Ujedinjenim nacijama Huan Mendez optužio je SAD da mu dugo vremena ne odgovaraju na zahteve da poseti američke zatvore. Osim toga, on je istakao i da su mu odbili pristup zatvorenicima u Gvantanamu.

Mendez je rekao da je čekao više od dve godine da mu SAD obezbede pristup nekim državnim i federalnim zatvorima, gde je nameravao da istraži kako se sprovodi boravak u izolovanim samicama. Naveo je da je, između ostalog, želeo da poseti federalne zatvore u Njujorku i Koloradu, kao i državne zatvore u Njujorku, Kaliforniji i Luizijani.

Prema njegovim rečima, Stejt department je radio na tome da mu pomogne da dobije pristup državnim zatvorima, ali posle dve godine razgovora o tome još nije dobio pozitivan odgovor. On navodi da nije retkost da zatvorenici u SAD provedu 25 do 30 dana u samicama i da nemaju nikakav kontakt s ljudima između 22 i 23 sata dnevno.

Šef Američke unije za građanske slobode (ACLU) Džamil Dakvar, rekao je da je prosto nezamislivo da treba toliko dugo vremena da se odobri pristup američkim zatvorima. "To izaziva pitanje da li SAD kriju nešto", naveo je on.

Prema ACLU, više od 80.000 ljudi se svakog dana nalazi u izolaciji u SAD. Mendez je rekao da je posebno zabrinjavajuće što se u izolaciji drže i maloletni prestupnici.

  • 12.03.2015 14:02
    Ali zato americki ljigavci (posmatraci) upadaju u strane drzave i zatvore kao kauboji pod izgovorom o narusavanju ljuckih prava. A skrivaju svoje kocentracione logore od ociu javnosti. Veoma demokracki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet