Uhapšen britanski tinejdžer koji je planirao da se priduži ISIS-u

Britanska policija je danas uhapsila 18-godišnjeg mladića za kog se sumnja da je planirao da otputuje u Siriju kako bi se pridružio džihadistima Islamske države.
Britanska policija je danas uhapsila 18-godišnjeg mladića za kog se sumnja da je planirao da otputuje u Siriju kako bi se pridružio džihadistima Islamske države.

Prethodno je u Turskoj privedeno troje britanskih tinejdžera pod istom sumnjom, ali su oni kasno sinoć pušteni na slobodu uz kauciju.

Hapšenja ukazuju na sve intenzivnije napore britanskih vlasti da spreče putovanja radikalizovanih mladih Britanaca na Bliski istok, nakon što je britanska policija kritikovana jer prošlog meseca nije sprečila tri devojke stare 15 i 16 godina da se priključe džihadistima u Siriji.

Policija okruga Vest Midlands je 18-godišnjaka uhapsila rano jutros u njegovoj kući, nakon što je primila anonimnu dojavu.

Troje tinejdžera privedenih u Turskoj, od kojih dvoje ima 17, a jedan 19 godina, policija je juče uhapsila na aerodromu u Istanbulu, nakon što su porodice obavestile policiju o njihovom nestanku.

London je zatim o tome informisao turske vlasti, koje su tinejžere presrele na putu u Siriju, a zatim ih izručile Britaniji. Britanska policija ih je ispitala pod sumnjom da su pripremali terorističke napade.

Za razliku od njih, tri devojčice koje su napustile Britaniju 17. februara u međuvremenu su postale "džihadističke neveste". Njihove porodice su optužile britansku policiju da nije dovoljno brzo reagovala na prijavu njihovog nestanka.

U Londonu procenjuju da se najmanje 600 britanskih državljana pridružilo Islamskoj državi u Siriji i Iraku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.