Francuska zabranjuje anoreksične manekenke

Francuska vlada je spremna da podrži zakon kojim će biti zabranjeno korišćenje previše mršavih manekenki u reklamnim kampanjama i modnim pistama, izjavila je danas francuska ministarka zdravlja Marisol Turen.
Francuska vlada je spremna da podrži zakon kojim će biti zabranjeno korišćenje previše mršavih manekenki u reklamnim kampanjama i modnim pistama, izjavila je danas francuska ministarka zdravlja Marisol Turen.

Ukoliko zakon bude usvojen, Francuska će se pridružiti Italiji, Španiji i Izraelu u kojima je takav zakon na snazi od 2013. godine.

Modne agencije ili modne kuće koje budu angažovale anoreksične manekenke ili ih prikazivale kao uzor u svojim reklamnim kampanjama biće suočene s kaznom do 75.000 evra. Predviđene su, takođe, i zatvorske kazne u trajanju do šest meseci za modne agente.

Prema novom zakonu, manekenke će biti u obavezi da se redovno mere - njihova težina ne bi smela da bude ispod 55 kilograma za 1,75 metara visine.

"Važno je da se manekenke dobro hrane i da vode brigu o svom zdravlju, posebno zbog mladih devojaka koje u njima vide svoje estetske uzore", kazala je Turen.

Zakon je već usvojen u Donjem domu francuskog parlamenta, a Gornji dom bi o njemu trebalo da raspravlja u utorak 17. marta.

Oko 30.000 do 40.000 osoba, od kojih je 90 odsto tinejdžera, trenutno pati od anoreksije u Francuskoj.

  • 16.03.2015 19:46
    Diskriminacija!
  • 16.03.2015 18:21
    sta znaci anoreksija?
    sa 55kg na tu visinu su i dalje anoreksicne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.