Dečak i beba spaseni iz ruševina u Nepalu

Beba stara četiri meseca izvučena je živa iz ruševina nastalih posle razornih zemljotresa u Nepalu, u kojima je provela gotovo ceo dan.
Beba stara četiri meseca izvučena je živa iz ruševina nastalih posle razornih zemljotresa u Nepalu, u kojima je provela gotovo ceo dan.

Svetski mediji su preneli fotografije dečaka prekrivenog prašinom koga su iz ostataka porušenog objekta uspeli da izvuku spasioci. Prema navodima dnevnika "Katmandu tudej", dečak pod imenom Sonit Aval je potom prebačen u bolnicu gde je dobio prvu pomoć, a lekari su objavili da nije zadobio teže povrede, iako se pod ruševinama nalazio 22 sata.

Spasilačke ekipe su do njega stigle "iz drugog puta". Naime, oni su do noći između nedelje i ponedeljka pokušavali da se probiju kroz ruševine do bebe, međutim to su uspeli tek po povratku na mesto nesreće, nakon što su čuli njegov plač.

Nešto ranije je objavljeno da je tim američkih spasilaca izvukao je iz ruševina jedne zgrade u Katmanduu, pet dana posle katastrofalnog zemljotresa, 15-godišnjeg dečaka. Amerikanci su pretraživali drugo mesto, kada ih je jedan nepalski tim obavestio da je jedan dečak živ zarobljen u obližnjoj zgradi.

Spasilački timovi su nastavili sa teškim radom, po kiši, tražeći preživele u ruševinama, posle teškog zemljotresa u Nepalu, ali vlasti smatraju da su šanse da se pronađe još preživelih sumorne, kako se broj mrtvih popeo skoro na 5.500. Jedan predstavnik nepalskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da broj mrtvih iznosi 5.489, kao i da je 11.000 ranjenih, samo u Nepalu. U susednoj Indiji i Tibetu ima više od 80 poginulih.

Dok su spasilački timovi izašli van grada Katmandua, uprkos kiši, helikopteri nisu mogli da dolete u najgore pogođena područja u unutrašnjosti. "Tamo možda više nema preživelih", kaže Ramešvor Dandal, načelnik Odeljenja za katastrofe pri nepalskom minsitarstvu unutrašnjih poslova. Dandal je rekao inostranim timovima za spasavanje da je njihov posao skoro gotov, jer postoji mala šansa da se pronađe još preživelih.

U spasavanju trenutno učestvuje 20 helikoptera nepalske vojske, privatni i indijski helikopteri, očekuje se da će i Kina poslati helikoptere.

Mnogi ljudi spavali su na otvorenom, nakon potresa, a prema podacima UN 600.000 kuća je porušeno ili oštećeno.

Zemljotresom je pogođeno oko osam miliona ljudi, a najmanje za dva miliona potrebni su šatori, voda, hrana i lekovi, u naredna tri meseca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.