Nemački predsednik se zahvalio sovjetskim vojnicima

Nemački predsednik Joahim Gauk je, povodom 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata, podsetio na patnje sovjetskih vojnika u nemačkom zarobljeništvu i zahvalio im se za oslobođenje Nemačke.

Nemački predsednik Joahim Gauk je, povodom 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata, podsetio na patnje sovjetskih vojnika u nemačkom zarobljeništvu i zahvalio im se za oslobođenje Nemačke.

Ukazujući da je Gaukov govor došao u politički osetljivom momentu hladnih odnosa zapada sa Rusijom, mediji ocenjuju da je on tim više u svom govoru, hvaleći doprinos sovjetskih vojnika pobedi nad nemačkim nacističkim režimom, poslao jasan znak Rusiji.

"Mi, kasnije generacije u Nemačkoj imamo osnovu da za tu samožrtvujuću borbu bivših protivnika na zapadu i istoku budemo zahvalni.... ta borba je učinila mogućim da mi danas u Nemačkoj možemo živeti u slobodi i dostojanstvu...", rekao je nemački predsednik čiji su roditelji, kako podsećaju nemački mediji, bili članovi Hitlerove NSDAP, a otac proveo u ruskom zarobljeništvu četiri godine.

Gauk je u svom govoru, u kojem je centralni deo bio sećanje na sovjetske ratne zarobljenike, podsetio da je više od pet miliona vojnika bilo u nemačkom zarobljeništvu i naglasio da je njihova sudbina do danas u "senkama sećanja". Postavio je pitanje zašto se u Nemačkoj tako malo podseća na sovjetske vojnike, što je, kako ocenjuju mediji, jedan od odlučujućih delova njegovog govora povodom 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata

  • 07.05.2015 07:51
    trebao je podsetiti da su sovjetski vojnici silovali desetine hiljada Nemica....
  • 07.05.2015 07:20
    E tako to rade ozbiljnipolitičari i ozbiljne zemlje, a ne ovaj naš toksični otpad od Nikolića, Kitarovića, Vučića...
  • ste

    06.05.2015 21:58
    vuci
    auuuuuu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.