Kazna od 68 evra za bačeni pikavac

U francuskoj prestonici je pokrenuta velika kampanja s ciljem da se stanovništvu skrene pažnja na problem pikavaca od cigareta na javnim mestima, ali i da se javnost upozori na uvođenje kazne za bacanje opušaka.
U francuskoj prestonici je pokrenuta velika kampanja s ciljem da se stanovništvu skrene pažnja na problem pikavaca od cigareta na javnim mestima, ali i da se javnost upozori na uvođenje kazne za bacanje opušaka.

Pre kažnjavanja, senzibilizacija: gradski oci su postavili plakate širom grada sa kojih pozivaju Parižane i posetioce da se suzdrže od bacanja pikavaca koji predstavljaju ozbiljno vizuelno i ekološko zagađenje. Kako prenose francuski mediji, svake godine se sa ulica Pariza počisti 350 tona pikavaca.

Ovom toksičnom otpadu, koji zagađuje zemlju i vodu, potrebno je od četiri do 12 godina da nestane. Bitka protiv opušaka ne vodi se samo putem bilborda već i konkretnom akcijom u okviru koje će na teritoriji grada biti postavljeno 30.000 kanti za otpatke, po jedna na svakih 100 metara, opremljenih metalnom pločicom za gašenje cigareta.

Parižani imaju priliku da se priviknu na novi režim do septembra kada će na snagu stupiti novi zakon po kojem će svako bacanje pikavca na ulicu biti kažnjeno sa 68 evra.

  • Predragg

    07.05.2015 22:14
    Singapur
    Singapur je cudo. Odavno su opake kazne za papirice i opuske. Cekam dan kad ce kod nas opsti sistem kazni uraditi svoje.Doduse,najdraze su mi zatvorske politicarima.A kad smo kod prekrsajnih,najvise me obradovala novinska vest o kaznama u Izraelu, DNK analizom psecih fekalija u parkovima.Cekam primenu u Evropi i kod nas.
  • osvetnik

    07.05.2015 22:08
    cik
    secam se pre par godina bilo tako nesto i u srbiji,kao kazna 5000 din ako te uoci da bacis cik. ne mozes ziveti vise,smece nam za vratom dise a o cigaretama i cikama da ne govorim. samo treba otici do autobuskih stajalista i da povratis od prizora. tako je na svim mestima gde pusaci izlaze tokom posla,ili djaci u skolama. vodim dete na decije igraliste,vise cika od sljunka ima. ova balavurdija pusi sve u sesnaeat. dabogda se svi napusili!
  • 07.05.2015 20:32
    Odmah copy paste u Srbiji. Napunili bi budzet za nedelju dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet