Robot File se produdio posle sedam meseci

Robot File sa misije Rozeta probudio se nakon sedam meseci hibernacije i uspeo da uspostavi vezu sa Zemljom u trajanju dužem od jedne minute, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Robot File sa misije Rozeta probudio se nakon sedam meseci hibernacije i uspeo da uspostavi vezu sa Zemljom u trajanju dužem od jedne minute, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Mala laboratorija postala je prva letelica koja se spustila na kometu kada se, prošlog novembra, zakačila za zaleđeno tle repatice 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Nakon istorijskog prizemljenja, File je uspeo da obavi čitav niz eksperimenata i pošalje podatke na Zemlju, da bi se posle 60 sati rada ugasio.

Naučnici su se sve vreme nadali da će se File probuditi kada se kometa približi suncu i time omogući sondi da napuni batarije putem solarnih panela. Nemački vazduhoplovni centar (DLR), koji upravlja malom sondom, saopštio je da je File uspostavio komunikaciju u subotu u 22.28 časova, poslavši oko 300 paketa podataka preko letelice Rozete koja kruži oko komete.

"File se odlično drži", kazao je vođa projekta Stefan Ulamek. U svojoj kompjuterskoj memoriji, File ima još 8.000 paketa podataka koje treba da pošalje.

  • B

    14.06.2015 20:17
    Nismo ni svesni dokle je stigla ljudska pamet i tehnologija... Zamišljam jedan sasvim autonomni sistem koji je u stanju da miruje sve dok ne napuni baterije koliko je potrebno,i zatim da se sasvim sam "probudi" i nastavi sa slanjem podataka.

    Možda bi tako mogao da miruje godinama, vekovima? Zamislite da se npr. za 1000 godina jedan takav robot probudi i pošalje informacije ljudima koji bi dotad zaboravili na njega! Kakva bi pometnja nastala :-)
  • 14.06.2015 17:14
    Tupadzistan i svemir
    Citam ovu vest onda sednem u voz za Suboticu i dodje mi da se obesim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet