Hrvatska: Odobrena upotreba marihuane u medicinske svrhe

Maligne bolesti, AIDS, multipla skleroza i dečiji epileptični sindrom, bolesti su kod kojih će primena medicinske marihuane u Hrvatskoj biti legalna.
Maligne bolesti, AIDS, multipla skleroza i dečiji epileptični sindrom, bolesti su kod kojih će primena medicinske marihuane u Hrvatskoj biti legalna. Takvu preporuku je, naime, donelo Povereništvo za analizu i preporuke primene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, na osnovu čega će Ministarstvo zdravlja zakonski regulisati upotrebu kanabisa uz lekarski recept.

Druge neurološke bolesti koje su se takođe razmatrale, među njima epilepsija, Parkinsonova i Hantingtonova bolest, kao i psihijatrijski poremećaji poput PTSP-a, depresije ili anksioznog poremećaja, nisu dobili zeleno svetlo za upotrebu kanabisa, piše Novi list.

Do takvog je stava Povereništvo došlo na temelju višemesečnog detaljnog pregleda svih objavljenih meta-analiza na svetskom nivou, i pojedinih naučnih radova gde je to bilo potrebno. Povereništvo smatra da redovno, svakih šest do 12 meseci, treba razmatrati nove naučne dokaze i na temelju novih saznanja predložiti dopunu ovih indikacija.

Nakon što odrade ostatak posla, a to je definisanje prava na proizvodnju i distribuciju medicinske konoplje, način propisivanja i izdavanja recepata, više se neće događati krivični progon teških bolesnika zbog ilegalnog uzgoja marihuane. Slučajevi koji su završili na sudu zbog uzgoja konoplje za lečenje multiple skleroze trebalo bi da postanu prošlost jer će za takve dijagnoze doze marihuane biti dostupne u apotekama, na recept.

Povereništvo za marihuanu, međutim, ističe da nijedan lek na bazi kanabisa ne može zalečiti ili trajno izlečiti malignu bolest, već samo ublažiti simptome, a nikako se ne preporučuje odustajanje od drugih oblika lečenja.

Povereništvo je proučavalo uticaj kanabisa na ublažavanje simptoma drugih neuroloških bolesti. Utvrdili su da nema jasnih dokaza da kanabis utiče na smanjenje simptoma u Hantingtonovoj bolesti, cervikalnoj distoniji, Tureovom sindromu, poremećaja pokreta u Parkinsonovoj bolesti ili epileptičnih napada, pa ove bolesti nisu uvrstili među indikacije za primenu medicinske marihuane.

Zeleno je svetlo, međutim, dobila dijagnoza Dravetovog ili dečijeg epileptičnog sindroma, kod kojeg se u državama EU koristi lek Epidolex, ekstrakt kanabisa sa 98-postotnim udelom kanabinoida. Lek je odobrila Evropska agencija za lekove, a stav je Povereništva da se lek kanabisa može preporučiti malim pacijentima ako Epidolex ne bude dostupan u Hrvatskoj.

Pravo na upotrebu lekova kanabisa neće imati nijedan pacijent sa psihijatrijskim poremećajem, bilo da je reč o depresiji ili anksioznosti, ili težim dijagnozama poput šizofrenije ili psihoze.

  • ovdasnji

    22.06.2015 16:03
    ne verujem
    pa zar nije srBistan lider u regionu ?
    ko kaze da je cannabis droga,taj je ili NEOBAVESTEN ili BUDALA !
  • ;/

    22.06.2015 13:40
    ehhhhh
    Vojvodina je nekada (ne tako davno, pre samo 25 godina) bila rame uz rame sa Hrvatskom (a nekada i ispred nje, odmah posle Slovenije).
    A vidite gde smo sad.
    Pitao bih ove sto sve gledaju samo kroz naciju, da li im je drago sto propadamo a mogli smo biti daleko, daleko napred?
    Ovo pitanje je smesno (mislim na marihuanu) - ja ciljam na sve ostalo - obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu... Sve je temeljno unisteno.
    Da li vam je sada srce na mestu, srpski nacionalisti?
    A i vi zivite ovde, u istom ovom blatu.
    Da li vam je lepse sto je blato srpsko?
    A mogli ste biti na plazi... Vojvodjanskoj ;)
  • 22.06.2015 13:18
    Svaka cast misle na svoje ljude I nacin na koji da im pomognu.Stvarno mi je drago I blago njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet