Varufakis osniva alijansu za Evropu

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis želi da osnuje alijansu za Evropu u kojoj će i nemački konzervativci biti dobrodošli, rekao je on za nemački politički magazin "Špigel" i naveo da taj savez neće biti partija.
Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis želi da osnuje alijansu za Evropu u kojoj će i nemački konzervativci biti dobrodošli, rekao je on za nemački politički magazin "Špigel" i naveo da taj savez neće biti partija.

Varufakis je precizirao da bi to trebalo da bude vanpartijski pokret, jedno mesto za sve one koji zaista evropski misle i demokratiju u Evropi žele da ožive. I konzervativci, a to, kako je naglasio, važi i za Hrišćansko-demokratsku uniju, kancelarke Angele Merkel i ministra finansija Volfganga Šojblea, pozvani su da učestvuju u tom pokretu.

Varufakis je rekao da njegovi protivnici žele da ga pobede, jer je on jedan radikalni levičar i Grk, ali on je, kako je istakao, pre svega pravi Evropljanin. Njega brine da bi evropski kontinent mogao da "padne u ruku" antievropljana, poput Mari Lepen.

I premda Varufakis to nije izričito rekao, njegov partner u Nemačkoj mogao bi biti Oskar Lafonten. Lafonten, nekadašnji šef Socijademokratske partije, za koga se kaže da je možda jedan od retkih autentičnih socijaldemokrata, ali mu se istovremeno prebacuje i "pecanje" u desničarskim vodama, oštro je kritikovao reforme bivšeg kancelara Gerharda Šredera, pošto su zadirale duboko u socijalno tkivo države. On je bio lider danas opozicione partije Levica, iz koje se povukao.

Varufakis je rekao da je sa Lafontenom razgovorao i da će se susresti sa političarima Levice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet