U julu 50.000 migranata stiglo u Evropu

Granična agencija EU Fronteks saopštila je da je oko 50.000 migranata u julu stiglo u EU preko Grčke.
Granična agencija EU Fronteks saopštila je da je oko 50.000 migranata u julu stiglo u EU preko Grčke.

EU traži od svojih članica da obezbede avione i druga sredstva kako bi pomogli agenciji da se suoči sa prilivom migranata u Grčkoj i Mađarskoj. Zamenik izvršnog direktora Fronteksa Džil Erijas rekao je da će agencija imati poteškoće da pomogne Grčkoj i Mađarskoj, gde je ove godine kopnom stiglo nekoliko hiljada migranata preko Srbije, "ako ne dobiju potrebnu opremu", preneo je AP.

Fronteks je naveo da je tokom cele 2014. godine u EU stiglo 41.700 migranata u EU. Grčka se trenutno najčešće koristi kao polazna tačka za migrante koji su krenuli u Evropu, a većina njih dolazi iz Sirije i Avganistana.

Mnoge države obavezale su se da će obezbediti sredstva za kratkotrajnu upotrebu, međutim portparolka EU za migracije Nataša Bertaud je navela da je za Grčku i Mađarsku potrebno više aviona i "tehničke pomoći" kao što su osoblje i patrolna kola. "Ukoliko ne dobijemo ta sredstva, to će ozbiljno podriti sposobnost Fronteksa da obavlja svoje poslove", rekla je Nataša Bertaud. Fronteks razmatra mogućnost zakupa privatnih vazduhoplova, međutim EU želi da države članice obezbede potrebna sredstva, a ne da se koristi budžet agencije.

Lideri EU obećali su u aprilu da će utrostručiti budžet agencije Fronteks i omogućiti joj više sredstava zbog priliva nekoliko hiljada ljudi koji beže od sukoba i siromaštva u Evropu u potrazi za boljim životom. Više od 2.000 migranata je ove godine stradalo u pokušaju da pređe Sredozemno more.

Mađarska je počela u julu izgradnju ograde na granici sa Srbijom koja bi trebalo da spreči da granicu prelaze ilegalni migranti koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju. Mađarska vlada želi da ograda bude postavljena do 31. avgusta. Više od 100.00 migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana. Skoro svi migranti podnose zahtev za azil u Mađarskoj, ali pokušavaju da se domognu bogatijih evropskih zemalja Nemačke, Švedske ili Velike Britanije.
  • 07.08.2015 21:49
    Uzas.
  • Santinel

    07.08.2015 19:53
    plan
    Smisljeni plan za dzihad ili kako, god netreba im verovati nisu to bas sve izbeglice ,aa vi se svi samo zanosite sa tim da su izbeglice tako se najlakse zaposednu teritorije i to je to.Madjari ne dizu zicu zato sto im se svidja znaju sta rade.
  • 07.08.2015 19:28
    Trebalo bi
    bar polovinu otpremiti u SAD

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.