Zurof: Ima još mnogo nacista za kojima tragam

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je da, 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, još ima mnogo živih nacista, ističući da je svaka evropska zemlja imala ljude koji su pomagali nacistima.

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je da, 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, još ima mnogo živih nacista, ističući da je svaka evropska zemlja imala ljude koji su pomagali nacistima.

Zurof, koga često nazivaju "poslednjim lovcem na naciste", kazao je da je danas nacista mnogo manje, ali da je broj onih koji su živi i dalje veliki. Kako je rekao, ljudi koje Centar danas pronalazi nisu promenili identitete i reč je o osobama koje su procenile da ih niko neće tražiti. "No, koncept pojedinačne odgovornosti odnosi se na svakoga, tako da ovi ljudi, s jedne strane, imaju nesreću da tako dugo žive", kazao je Zurof.

On je naveo tri kriterijuma za preuzimanje nekog slučaja - kredibilitet, mogućnost da se nacista pojavi pred sudom, kao i da li je ranije bio procesuiran za ratne zločine. Povodom dva veća suđenja nacistima poslednjih nekoliko godina, Oskaru Greningu ove godine i Ivanu Demjanjuku 2011, Zurof je rekao da se na desetine slučajeva istražuje i da danas to većinom rade Nemci.

"Da su sadašnji kriterijumi bili primenjivani pre 40 godina, broj slučajeva pred sudom bi sigurno bio veći 40 do 60 puta. Promene su ogromne. Desile su se prekasno, ali su se ipak desile. Nemačka je zemlja u kojoj se sudi nacistima. Uzmimo slučaj Austrije u kojoj se nije desilo nijedno slično sudjenje u poslednjih 30 ili 40 godina. U Nemačkoj postoji politička volja da se sudi nacistima", kazao je Zurof. Dodao je da žali zbog činjenice da je bilo nacista koji su umrli tokom potrage ili tokom suđenja, što je ocenio kao "jako frustrirajuće".

"Sve što radim, radim za žrtve, ne za sebe. Jedini način na koji to mogu prevazići taj osećaj frustracije i neuspeha je da ponovo razmislim o žrtvama, o onome što su prošli. To što se njima dešavalo je milion puta gore od svake frustracije koju ja osećam. Kažem sebi, pa bar smo izveli tipa pred sud. Uništili smo mu život. Možda se i to računa? Stvorio sam skalu uspeha, kako bih se tešio", naveo je Zurof.

Zurof (67) je izraelski istoričar američkog porekla, koji je kao direktor jerusalimskog Centra "Simon Vizental"“ doprineo pronalaženju mnogih nacista u poslednjih trideset godina, medu njima i ustaškog zločinca Dinka Šakića, koji je lociran u Argentini i u Zagrebu osudjen na 20 godina zatvora zbog zločina u Jasenovcu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.