Jedlička: Sirijci mogu u Liberland, za 10.000 dolara

Osnivač Liberlanda, Vit Jedlička, pozvao je hiljade sirijskih izbeglica u svoju novu "utopijsku" državu, ali pod uslovom da plate 10.000 dolara.
Osnivač Liberlanda, Vit Jedlička, pozvao je hiljade sirijskih izbeglica u svoju novu "utopijsku" državu, ali pod uslovom da plate 10.000 dolara.

On se u aprilu proglasio predsednikom Slobodne Republike Liberland, dela sporne teritorije na obali Dunava koju ne potražuju ni Srbija ni Hrvatska.

Tvrdi da je do sada primio oko 380.000 zahteva ljudi koji žele da postanu državljani ove "zemlje" od 7 kvadratnih kilometara, u kojoj trenutno vrvi od komaraca, ali koju Jedlička namerava da pretvori u "poreski raj nalik na Monako i Lihtenštajn". Prema njegovim rečima, zahtevi pristižu iz minuta u minut. Među zainteresovanima, čak 20.000 je iz Sirije, rekao je on.

Uprkos ogromnom broju prijava, Jedlička ističe da svega 618 Sirijaca ispunjava uslove i ima neophodnu dokumentaciju. On, međutim, ne veruje da će mnogo njih postati državljani njegove republike. "Glavni razlog što dolaze u Evropu verovatno nije izgradnja slobodnog društva već dobijanje nemačke socijalne pomoći", rekao je on, dodavši da još niko od izbeglica nije stigao u Liberland.

Osnivač Liberlanda kaže da svako može da postane državljanin, pod uslovom da nije verski ekstremista, član nacističke ili komunističke partije, kriminalac i osoba s nasilnom prošlošću.
  • xx

    25.09.2015 17:11
    Isamarati coveka preventivno
  • Prof

    25.09.2015 12:03
    Nije ni ovaj lik blesav...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet