ID zarađuje do 50 miliona dolara mesečno od prodaje nafte

Islamska država sakupi do 50 milona dolara mesečno od prodaje nafte sa naftnih polja pod njenom kontrolom u Iraku i u Siriji i to je deo industrije koju vazdušni napadi međunarodne koalicije pod vođstvom SAD još nisu uspeli da onesposobe, procenjuju pripadnici iračke obaveštajne službe i američki zvaničnici.
Islamska država sakupi do 50 milona dolara mesečno od prodaje nafte sa naftnih polja pod njenom kontrolom u Iraku i u Siriji i to je deo industrije koju vazdušni napadi međunarodne koalicije pod vođstvom SAD još nisu uspeli da onesposobe, procenjuju pripadnici iračke obaveštajne službe i američki zvaničnici.

Prodaja nafte kao najveći stalni izvor prihoda ekstremista, ključni je razlog zbog koga su oni bili u stanju da zadrže vlast na svom samoproklamovanom kalifatu koji obuhvata velike delove Sirije i Iraka, navodi agencija AP u izveštaju.

Zahvaljujući tim sredstvima ekstremisti su uspeli da izdrže kopnene borbe sa svojim protivnicima i više od godinu dana vazdušnih udara u kampanji pod vodjstvom SAD. Ekstemistička grupa uspela je da donese opremu i dovede tehničke stručnjake iz inostranstva da održavaju tu industriju, zbog čega su SAD nedavno pojačale napore za prekid te podrške.

Vašington je razgovarao sa regionalnim vladama, uključujući Tursku, i upozorio na uvoz energetske infrastrukture sa teritorije pod kontrolom Islamske države u Siriji, uključujući opremu za vadjenje, preradu i prevoz energenata, rekao je jedan visoki američki zvaničnik. U razgovoru za AP u Vašingtonu on je rekao da međunarodni činioci u regionu namerno ili nenamerno pomažu Islamskoj državi u ovome i rekao je da ta grupa ima vrlo naprednu opremu za upravljanje naftnim poljima pod njenom kontrolom
  • 24.10.2015 07:49
    i tu počinje priča sa 50 miliona,
    ako počne da se razmišlja svojom glavom a ne televizorom: kako izvoze naftu preko turske kad ratuju sa njom, kako to kupuju naftu isti oni sa kojima su u ratu, kako amerikanci sa saveznicima godinu dana bombarduju ogromnim količinama bombi ISIL bez uspeha, a za mesec dana ruskih operacija već kukaju (i amerikanci sa njima)...i tako dalje, u pozadini je prljava kombinatorika profita a ispred je pozorište za narod u kojem su u milionskom broju statisti i žrtve taj isti narod, a konce po svemu sudeći vuku amerikanci englezi (a čije interese oni zastupaju to je posebna priča), ostali su samo lutke na koncu - ograđujem se, moje mišljenja
  • sonja

    24.10.2015 03:34
    pohlepa
    i da sad bi malo ameri da se ogrebu od te milione.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet