Pet najčešćih grešaka prilikom pripreme jela sa mlevenim mesom

Mleveno meso je osnovni sastojak mnogih jela, kao što su špageti bolonjeze, lazanje ili ćufte.
Pet najčešćih grešaka prilikom pripreme jela sa mlevenim mesom
Foto: Pixabay
Međutim, često se dešava da tokom njegove pripreme pravimo greške koje mogu uticati na ukus i teksturu jela.
 
U nastavku pročitajte pet najčešćih grešaka koje ljudi prave prilikom pripreme mlevenog mesa i kako ih izbeći, prenosi Danas.
Meso iz supermarketa
 
Meso koje kupujemo u većini supermarketa često nije napravljeno od najsvežijih komada mesa. Takođe, nije uvek moguće sa sigurnošću znati od kojih delova mesa je napravljeno. Da biste bili sigurni u svežinu i kvalitet mesa, bolje je da sami odaberete komad mesa u mesari i da ga mesar samelje pred vama.
Birate meso sa premalo masti
 
Ljudi se često odlučuju za mleveno meso sa malo masti misleći da je to zdraviji izbor. Međutim, meso sa premalo masti može biti suvo i neukusno, posebno kada se koristi u receptima koji zahtevaju duže kuvanje, kao što su sosovi ili supe. Umesto toga, birajte meso sa nešto većim sadržajem masti, kao što je mleveno goveđe sa oko 15-20% masti, kako bi vaše meso bilo sočnije, a hrana bogatijeg ukusa.
 
Meso stavljate na tiganj direktno iz frižidera
 
Kada hladno mleveno meso stavite direktno na tiganj, može doći do neravnomerne i nepotpune termičke obrade mesa, što može biti opasno zbog potencijalne bakterijske kontaminacije. Umesto toga, sačekajte nekoliko minuta da meso dođe na sobnu temperaturu pre nego što ga stavite na tiganj. Ovo će obezbediti ravnomernu toplotnu obradu i smanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom.
 
Previše mešate dok se meso kuva
 
Prečesto mešanje može narušiti strukturu mesa i ispariti sve njegove sokove. To će dovesti do toga da se komadi mesa pretvore u suve grudvice umesto da budu sočne. Da biste izbegli ovu grešku, pustite da meso prvo lagano porumeni sa jedne strane pre nego što ga promešate i pustite da se kuva bez previše mešanja.
 
Ne kuvate meso dovoljno dugo
 
Kada pripremate jela sa mlevenim mesom, važno je da ga potpuno zagrejete kako biste izbegli rizik od trovanja hranom. Meso treba da dostigne unutrašnju temperaturu od najmanje 71 °C, kako bi se uništile sve potencijalno opasne bakterije. Koristite digitalni termometar za hranu da biste bili sigurni da je meso pečeno pre serviranja.
  • Di

    16.05.2024 11:38
    @N

    Jer može info, zašto je problem smrznuti pa odlediti i spremiti meso?
  • N

    16.05.2024 06:15
    N
    Prva i najveća greška je smrznuto meso! Na zalost zbog nedostatka novca ljudi često ako imaju priliku kupe mleveno meso i ostave ga u zamrzivač za neki odredjeni dan i sl. Danas u Srbiji je luksuz igrati se hranom bar za 50% Gradjana! Dok akcije po marketima svako gleda i kupuje jer 1kg u mesari Junećeg je 10 eura i retko se moze priustiti na kucnom meniju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.