EU: Kontrola Šengena, bez viza za Srbiju

Evropska unija će u sklopu juče usvojenih mera bitke protiv terorizma izmeniti odredbe Šengena i uvesti pasoške kontrole na šengenskim granicama i za državljane Evropske unije, ali režim bez viza za boravak do tri meseca i dalje ostaje na snazi za građane država Zapadnog Balkana.

Evropska unija će u sklopu juče usvojenih mera bitke protiv terorizma izmeniti odredbe Šengena i uvesti pasoške kontrole na šengenskim granicama i za državljane Evropske unije, ali režim bez viza za boravak do tri meseca i dalje ostaje na snazi za građane država Zapadnog Balkana.

Kako je na završetku hitno sazvanog zasedanja ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa izjavio luksemburški ministar Šnajder, od Evropske komisije je zatraženo da odmah izvrši "ciljane izmene Kodeksa šengenskih granica, imajući u vidu tehnološki napredak kako se ne bi kočio promet putnika". Ministri su se dogovorili o "sistemu šengenske granične kontrole zemalja članica, a to je elektronska povezanost s bazama podataka Interpola na svim graničnim prelazima, uz obaveznu proveru isprava i putnih dokumenata".

Francuska je posebno insistirala na kontroli svih migranata na spoljnim granicama Unije uz automatske provere preko Sistema informacija Šengena (SIS), mehanizma o izdatim vizama članica EU i baza podataka Interpola.
Ministri su se saglasili da se u sklopu migrantske krize zavede obavezno uzimanje otisaka prstiju i popis identiteta i dokumenata na spoljnim granicama, uz mnogo veću ulogu policijske agencije Europol i Fronteksa, tela za zaštitu spoljnih granica EU.

Pariz odlučno zahteva da se formira granična straža EU, smanji priliv imigranata preko Grčke, uz jačanje dijaloga u tom cilju naročito s Turskom i automatsko vraćanje migranata koji ne mogu dobiti azil u EU. Ministri EU su se takođe dogovorili o merama koje odmah ili u vrlo kratkom roku moraju biti sprovedene kad je u pitanju takođe mnogo oštriji nadzor spoljnih granica Unije, popis i razmena među vlastima EU podataka o putnicima koji avionom putuju u, iz i unutar Evropske unije, daleko tešnjoj razmeni policijskih i obaveštajnih informacija o licima osumnjičenim ili u dosluhu s terorističkim mrežama.

Takođe su usvojene mnogo strože mere za suzbijanje pranja novca i presecanje finansiranja terorističkih mreža, zaplenu novca i imovine lica upletenih u terorizam, kao i za sprečavanje šverca oružja, a francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je upozorio da je Balkan jedan od glavnih izvorišta ilegalne trgovine oružjem.

Bez viza za Zapadni Balkan

Zamoljeni da objasne da li to znači neke promene u režimu koji državljanima Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana omogućava da bez viza borave do tri meseca u šengenskom prostoru EU, izvori u Evropskoj komisiji su objasnili da tu neće biti nikakve promene za nosioce biometrijskih pasoša, ali će biti kontrolisani i unutar šengenskog prostora tamo gde su privremeno ponovo uspostavljene granične kontrole. Te kontrole će se odvijati uz automatsku proveru, sravnjivanje baza podataka centralnog EU Sistema šengenskih informacija(SIS) i Interpola, da bi se utvrđivalo kretanje džihadista i odmah imalo uvid u međunarodne poternice, objasnio je francuski ministar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.