Putin: Obaranje aviona imaće ozbiljne posledice; NATO apeluje na mir

Napad na ruski avion Su-24 - je udarac u leđa koji su Rusiji naneli saučesnici terorista, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin i upozorio da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice.

Napad na ruski avion Su-24 - je udarac u leđa koji su Rusiji naneli saučesnici terorista, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin i upozorio da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

"Ne mogu na drugačiji način da okvalifikujem to što se dogodilo", rekao je ruski lider. On je u Jordanu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kraljem Abdulahom II izjavio da je ruski avion oborio turski lovac raketom "vazduh-vazduh", prenosi Tass.

Prema Putinovim rečima, ruski Su-24 ni na jedan način nije ugrožavao Tursku. Avion je bio u operaciji protiv Islamske države i nalazio na udaljenosti od četiri kilometra od turske granice, na teritoriji Sirije. Kako prenosi Rojters, Putin je rekao da se Turska ponaša kao da je Rusija sama oborila sopstveni avion. Ruski predsednik je dodao i da velike količine nafte od pobunjenika u Siriji idu u Tursku.

NATO apeluje na mir posle obaranja aviona

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg navodi da Alijansa stoji uz svoju saveznicu Tursku posle obaranja ruskog vojnog aviona, ali je takođe pozvao obe strane da pokušaju da ublaže krizu.

"Kao što smo više puta istakli, solidarni smo sa Turskom i podržavamo njen teritorijalni integritet", rekao je Stoltenberg nakon hitnog sastanka svih 28 članica NATO-a, sazvanog na zahtev Turske, prenela je agencija AFP.

Stoltenberg kaže da očekuje nastavak kontakata između Ankare i Moskve, pozvavši na mir i deeskalaciju. "Diplomatija i deeskalacija su važni za razrešenje ove situacije", ističe šef NATO-a.

Davutoglu: Turska imala pravo da odgovori

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas u Amanu da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora, nakon što su turski lovci oborili ruski vojni avion u blizini granice sa Sirijom.

Davutoglu je u govoru u Ankari rekao da bi svet trebalo da zna da će Turska uraditi "šta god je neophodno" da bi garantovala bezbednost svoje zemlje, preneo je Rojters. "Turska je dužna da preduzme mere protiv svakog ko ugrožava njene granice. Svako mora da zna da je naše međunarodno pravo i nacionalna dužnost da preduzmemo sve potrebne mere protiv svakog ko ugrozi naše vazdušne ili kopnene granice", istakao je turski premijer.

Sirijski pobunjenici: Uništili smo i ruski helikopter

U odvojenom incidentu, druga sirijska pobunjenička grupa - Slobodna sirijska vojska Prva pomorska divizija - tvrdi da je uništila ruski helikopter na planini Turkmen koji je nadletao mesto pada ruskog bombardera.

Pobunjenici tvrde da su helikopeter uništili protivtenkovskim projektilom "tow", piše Luiza Lovlak, dopisnica britanskog "Telegrafa" sa Bliskog istoka. Prethodno je bilo nepotvrđenih izveštaja da ruski helikopteri pokušavaju da pristupe lokaciji na kojoj se srušio ruski avion. Ako napad na helikopter bude potvrđen, "tow" je verovatno stigao do pobunjenika kroz američko-tursku logističku podršku.

Rusija: Oboren helikopter koji je tražio pilote

Ruska vojska saopštila je da danas da su pobunjenici oborili helikopter koji je tragao za pilotima oborenog aviona i da je pilot helikoptera ubijen.

Portparol ruskog Generalštaba rekao je da je oboren helikopter Mi-8 koji je učestvovao u potrazi za pilotima.

Ostali članovi helikoptera su evakuisani i prebačeni u vazdušnu bazu u Siriji koju koristi Rusija, prenele su ruske novinske agencije.

Sirija: Obaranje aviona znak podrške teroristima

Sirija je osudila obaranje ruskog aviona od strane turskih lovaca iznad sirijske teritorije, ocenjujući to kao "flagrantnu agresiju na suverenitet Sirije". Zvaničnici Sirije ocenili su obaranje aviona kao izraz podrške teroristima.

"Činom flagrantne agresije na sirijski suverenitet, turska strana je jutros oborila prijateljski ruski avion iznad teritorije Sirije po njegovom povratku iz borbene misije protiv Islamske države", objavila je sirijska državna agencija SANA, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika sirijske vojske.

Taj incident, prenela je agencija AFP, "bez sumnje pokazuje da je turska strana stala na stranu terorizma i da podržava terorističke grupe koje su počele da gube pred naletom sirijske vojske". "Ti očajnički činovi agresije će samo učvrstiti našu odlučnost da ratujemo protiv terorističkih organizacija, uz podršku i pomoć naših prijatelja, od kojih na prvom mestu Rusije", objavila je SANA.

Turska je oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

 

  • 25.11.2015 06:32
    je**li vas ratni avioni, kamioni i podmornice!
  • Profet

    25.11.2015 05:57
    Izgleda da smo stigli u finale. Igraju Zio-NATO i Slobodni svet.
  • Y

    25.11.2015 01:04
    Ova kockica je mala...
    ...da bi se napisalo sve o 1 mlrd. US$ koju za 3 - 4 meseca ubira sin Taipa Redžepa Erdogana od trgovine naftom sa ISIS-om (od čega se istima vraća oko 70%); o samom Erdoganu, koji je radikalni islamista; o pretenzijama Turske na deo Sirijske teritorije, nakon očekivanog raspada ove države (zato Asad smeta svima iz zapadne koalicije); sledstveno - o konačnom obračunu sa Kurdima, koji pretenduju da ostvare državu koja bi obuhvatala mali deo Tuske, ali malo ozbiljniji deo Sirije (Kurda ima, još uvek - uprkos turskim pogromima, od Jermenije pa na dalje, preko 37 mln!!!; i takođe su Muslimani!!!); itd., itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet