Severna Koreja lansirala balističku raketu prema Japanu

Severna Koreja lansirala je balističku raketu prema Japanu, koja je nakon 45 minuta leta pala u more nadomak istočne obale te zemlje, moguće u ekonomsku zonu, saopštili su Japan i Južna Koreja.
Raketa koju je ispalila Severna Koreja je, po svemu sudeći, srednjeg dometa, saopštila je vojska Rusije, opovrgnuvši tako procenu SAD da je u pitanju interkontinentalna balistička raketa.
 
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je prema parametrima leta i sistemima upozorenja u pitanju projektil "čije karakteristike odgovaraju balističkoj raketi srednjeg dometa". U saopštenju se navodi da je raketa dosegla visinu od 681 kilometar i letela 732 kilometra pre nego što je pala u Japansko more, a za Rusiju nije bilo pretnje.
 
SAD i Južna Koreja održale vojnu vežbu
 
Vojske Južne Koreje i SAD održale su zajedničku vežbu na kojoj su između ostalog lansirane balističke rakete. SAD i Južna Koreja su održale vežbu kako bi pokazale da su spremne da izvrše "precizan udar na rukovodstvo neprijatelja".
 
Južna Koreja pokazala je svoju snagu lansirajući raketu Hjnunmu-2, dok su SAD lansirale MGM-140 "ATACMS", a obe su dometa oko 300 kilometara.
 
EU: Raketna proba Pjongjanga ozbiljna pretnja miru
 
Evropska unija (EU) osudila je raketnu probu Severne Koreje ocenjujući da predstavlja "ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti".
 
"Ta proba predstavlja flagrantno kršenje međunarodnih obaveza koje Severna Koreja treba da poštuje prema ranije donetim rezolucijama Saveta bezbednosti UN", navodi se u saopštenju EU u kojem se vlasti u Pjongjangu pozivaju da se suzdrže od "daljih provokacija koje bi dovele do dodatnih regionalnih i svetskih tenzija".
 
Pentagon je naveo da su posle probe američki i južnokorejski vojni zvaničnici razgovarali i pomenuli moguću opciju "vojne reakcije".
 
Nuklearni i balistički program Severne Koreje zabranjen je ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.
  • DonJuan

    29.07.2017 12:46
    Sad ce preglupi srba da place od srece sto divljaci imaju bombu na dugme i sto prkose celom svetu... Nema vece radosti u njegovom malom zivotu, od zveckanja oruzjem i prizivanja katastrofe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet