Preminuo mali Čarli

Čarli Gard, beba iz Velike Britanije koja je bila u središtu pravne bitke koja je zadobila pažnju svetske javnosti, umro je u petak, nedelju dana pre svog prvog rođendana.
Čarli je rođen 4. avgusta 2016, naizgled zdrav, ali dva meseca kasnije njegovi roditelji su primetili da se ne razvija normalno. Ustanovljeno je da ima sindrom trošenja mitohondrijalne DNK, retko nasledno oboljenje koje izaziva slabost mišića i gubitak motorike. Čarli je tek 16. osoba kojoj je dijagnostikovana ta bolest.
 
Kako je sindrom uzimao maha, Čarli je bivao sve slabiji i na kraju izgubio sposobnost da pomera ruke i noge, pa čak i da diše, zbog čega je priključen na aparate koji su ga održavali u životu. Njegovi roditelji Kris Gard i Koni Jejts su istraživali kako mogu da pomognu svom sinu i pronašli lekara u SAD koji istražuje eksperimentalni tretman pod nazivom bajpas nuklozida i koji je bio spreman da leči Čarlija.
 
Lekar Mičio Hirano iz Univerzitetskog medicinskog centra Kolumbija, specijalizovan je za miopatije i druge neuromišićne bolesti. Za Čarlija je otvoren nalog na GoFundMe strani, kako bi se prikupila sredstva za njegovo lečenje - više od 1,65 miliona dolara. Međutim, bolnica u Velikoj Britaniji je sprečila roditelje da dete odnesu u Ameriku i započet je težak sudski proces koji se pretvorio u međunarodnu dramu.
 
U aprilu je Visoki sud Velike Britanije presudio da je u najboljem interesu deteta da se njegovo lečenje okonča i da se isključi aparat koji ga održava u životu. Istu odluku podržao je i Evropski sud za ljudska prava, kao i Vrhovni sud Velike Britanije, prema kom bolnica treba da isključi aparate i spreči njegov transfer u SAD ili drugde.
 
Londonski lekari smatrali su da bi ga eksperimentalna metoda lečenja stavila na nove muke, a Sud je zaključio da bi od eksperimenta koristi imala medicina, ali ne i Čarli. 
 
Papa Franja tvitovao je o podršci koju pruža Čarlijevim roditeljima, a predsednik SAD Donald Tramp takođe ponudio pomoć. Istovremeno, lekari i osoblje bolnice "Grejt Ormond" u kojoj je Čarli ležao bili su zasuti neprijateljskim porukama, kako na ulici, tako i preko interneta.
 
Čarlijevi roditelji su u ponedeljak odustali od borbe da svoje dete odvedu u SAD, nakon što su nove analize pokazale da se njegovo stanje pogoršalo. Ipak, sudska bitka je nastavljena, ovog puta zbog toga što su roditelji tražili da dete odvedu kući, kako bi umro okružen porodicom, što bolnica nije dozvoljavala. Sukobljene strane nisu mogle da se slože da li Čarlijeve aparate treba isključiti u bolnici, kod kuće neposredno posle transfera ili kod kuće nakon nekoliko dana.
  • Dragan

    29.07.2017 16:59
    Kako tu presuditi? Svi su u pravu i niko nije u pravu. Jedino sto je sigurno je tuga. Nadam se da je mali Carli ipak uzivao u ta prva dva meseca zivota, mada nije bio svestan toga.
  • Andrija

    29.07.2017 11:37
    Jako tuzno
    Dok sam citao plakao sam
  • zalost

    29.07.2017 10:29
    Rip malecki Charlie.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet