SAD razmatraju nove ekonomske sankcije posle severnokorejske nuklearne probe

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da SAD razmatraju prekid trgovine "sa svakom državom koja posluje sa Severnom Korejom".
Tramp je time potvrdio prethodnu izjavu američkog ministra finansija Stivena Mnučina da je u pripremi novi paket sankcija prema kojem bi zemlje koje žele da posluju sa SAD morale da prekinu ekonomske i trgovinske veze sa Severnom Korejom, pošto je testirala hidrogensku bombu.
 
Predsednik SAD je naveo na društvenoj mreži Tviter da se te mere razmatraju, "pored drugih opcija", posle šeste severnokorejske nuklearne probe. Tramp će danas razgovarati sa savetnicima za nacionalnu bezbednost o Pjongjangu.
 
Izlazeći iz crkve posle mise, Tramp je ranije danas na pitanje novinara da li će napasti Severnu Koreju odgovorio: "Videćemo". Severna Koreja saopštila je danas da je izvela šestu nuklearnu probu uspešnim testiranjem hidrogenske bombe koja bi mogla da bude bojeva glava za interkontinentalni balistički projektil.
 
Šef NATO osudio nuklearnu probu Severne Koreje
 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg snažno je osudio šestu nuklearnu probu Severne Koreje, nazivajući je "još jednim sramnim kršenjem više rezolucija Saveta bezbednosti UN". "NATO je zabrinut destabilizujućim obrascem ponašanja Pjongjanga, koji predstavlja pretnju regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti", saopštio je Stoltenberg.
 
Šef Severnoatlantskog saveza pozvao je Severnu Koreju da "odmah prekine sve postojeće nuklearne i raketne aktivnosti na potpun, proverljiv i nepovratan način" i da se ponovo uključi u dijalog s međunarodnom zajednicom.
 
"Pozivam Severnu Koreju da poštuje sve medjunarodne obaveze i da napusti sve pretnje i akcije koje doprinose tenzijama i nesigurnosti", napisao je Stoltenberg u saopštenju.
  • Bojan Ivanov

    04.09.2017 06:58
    USA ima okolo po svijetu stotine nuklearnih baza. Oni nesmiju? haha ma hajde.
    NATO neka suti oni su bombardirali a prvi clan statuta NATO kaze: da su obrambeni
    sistem a ne napadacki. Od koga su se to branili?

    Ja koreji dajem sva prava da imaju testiraju rakete. USA moze da testira na Japanu u Srbiji u Texasu i drugim zemljama svoje rakete a drugi nemogu? ma nemoj. CIA je najveci terorista na svetu.
  • G

    03.09.2017 20:05
    Normalno, odmah da sami sebe razoružaju dovoljno da najveća svetska teroristička zemlja koja je sama obesmislila SBUN i njegove rezolucije može da ih napadne bez velikih gubitaka. Ko bi odbio takvu ponudu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.