Kalifornija: Lakše ćemo se mi otcepiti od SAD, nego Katalonija od Španije

Kalifornijska koalicija za slobodu uverena je da bi otcepljenje Kalifornije od Sjedinjenih Američkih Država bilo jednostavnije od odvajanja Katalonije od Španije.
Kalifornija: Lakše ćemo se mi otcepiti od SAD, nego Katalonija od Španije
Foto: Pixabay
Prema mišljenju predstavnika ove koalicije, žitelji Kalifornije imaju više pravnih instrumenata koji im omogućavaju da uspešno realizuju kampanju za osamostaljivanje.
 
"Kada je reč o finansijskoj situaciji, postoji određena sličnost — i mi dajemo više nego što dobijamo, kao i oni", navodi direktor za istraživanja i politiku u Kalifornijskoj koaliciji za slobodu Dejv Merin.
 
Po njegovim rečima Ustav SAD predviđa više mogućnosti za otcepljenje nego španski, odnosno, Kalifornija raspolaže većim brojem pravnih instrumenata.
 
Merin se poziva, pre svega, na deseti amandman, prema kojem države imaju pravo na ovlašćenja koja Ustav nije dodelio federalnoj vladi. To ne daje pravo da se bez pogovora objavi nezavisnost, ali, kako je naveo Merin, to omogućava da određena država pregovara s Vašingtonom. 
 
U ovom trenutku Centar prikuplja potpise kako bi organizovao glasanje u vezi s ovim pitanjem sledeće godine.
 
Cilj koalicije nije stoprocentna nezavisnost od SAD, ali autori inicijative žele da ponište odredbu u Ustavu SAD prema kojoj je Kalifornija neodeljivi deo zemlje.
  • Deka

    15.10.2017 12:25
    Republika Slobodni Sibir
    Tako je. Ja sam za totalni separatizam.
  • franko

    14.10.2017 17:07
    to bi bilo najpametnije za ostatak SAD. Takozvana "najliberalnija" Kalifornija,koja istovremeno gaji Holivudske manipulatore,trgovce ljudima,ološ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.