Evropski obaveštajci upozoravaju na pretnje iz Rusije i Islamske države

Šefovi evropskih obaveštajnih agencija su danas upozorili da Rusija aktivno pokušava da podrije evropske demokratije dezinformacijama, hakerskim napadima i tradicionalnim oblicima špijunaže.
Načelnici nemačke i britanske kontraobaveštajne službe, kao i visoki bezbednosni zvaničnici EU i NATO, označili su Moskvu kao glavni izvor hibridnih pretnji za Evropu, navodeći pokušaje manipulacije izborima, krađom osetljivih podataka i navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. Pored toga, navedeno je i trovanje nekadašnjeg špijuna u Velikoj Britaniji, za šta je London optužio Rusiju.
 
"Naše poštovanje prema ruskom narodu ne može i ne sme da nas spreči da se suprotstavimo očiglednim kršenjima međunarodnog prava koje čini Kremlj", rekao je u Berlinu šef britanske MI5 Endrju Parker
 
Parker je rekao da je trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solsberiju bilo odmah praćeno ruskim pokušajima da prebace krivicu, što je, prema Parkeru, rezultiralo s najmanje 30 alternativnih teorija o napadu koje su izneli ruska vlada i mediji. "Kakve god besmislice da smisle, slučaj je jasan", rekao je Parker. On je kasnije novinarima rekao da je slučaj, otkako je britanska vlada informisala saveznike o ruskoj umešanosti, "samo postao jači".
 
Šef nemačke službe BfV Hans-Georg Masen rekao je da njegova agencija krivi ruske vlasti za sprovođenje konstantnih sajbernapada u cilju kradje podataka koji bi se kasnije koristili u budućim obaveštajnim kampanjama, poput objavljivanja elektronske pošte Nacionalnog komiteta američke Demokratske partije pre izbora 2016.
 
Masen je rekao da su vlasti posebno zabrinute zbog mogućeg finansiranja ekstremističkih grupa čiji cilj je podela evropskih društava, i pozvao na veću svest o hibridnim napadima da bi im se moglo suprotstaviti. Evropski komesar za bezbednost Džulijan King upozorio je da su društvene mreže umnogome povećale kapacitet država da šire dezinformacije, a kao primer je naveo nedavna otkrića o firmi Kembridž analitika i njenom prikupljanju podataka korisnika Fejsbuka da bi uticala na izbore.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.