Novinari će morati da plaćaju bezbednosnu taksu u Briselu

Belgijski i strani novinari akreditovani u Belgiji moraće da plaćaju taksu od 50 evra koju je uvela belgijska vlada ako žele da pokrivaju evropske samite u Briselu, naveo je Savet EU na svom sajtu.
Novinari će morati da plaćaju bezbednosnu taksu u Briselu
Foto: 021
Mera, koja će stupiti na snagu od sledećeg samita šefova država i vlada 18. oktobra, iznenadila je belgijske i evropske medije i izazvala talas protesta na društvenim mrežama. Opšte udruženje belgijskih profesionalnih novinara je zatražilo da se taksa ukine.
 
Belgijska vlada je uvela taksu od 50 evra da bi pokrila troškove bezbednosnih kontrola na ulazima na "osetljiva mesta", što uključuje i zgradu u kojoj se održavaju skupovi lidera članica EU. 
 
Taksa važi šest meseci, kao i akreditacija. Belgijski parlament je taksu odobrio 23. februara, ali mediji su o tome obavešteni tek 1. juna, prilikom obnavljanja akreditacija. Taksa je uvedena i za diplomate i osoblje diplomatskih predstavništava država članica EU.
 
Austrija, kao trenutna predsedavajuća EU, preuzeće na sebe plaćanje taksi za novinare i tehničko osoblje koji nisu bazirani u Belgiji i koji dolaze iz država članica da prate samite u Briselu.
 
Prema podacima Saveta EU, za evropske samite se akredituje između 1.200 i 1.300 novinara, od čega je 700 Belgijanaca i stranaca baziranih u Belgiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet