Siromašne zemlje više ulažu u decu od bogatih

Naftom bogate zemlje, Sudan i Angola, u Africi su na samom začelju po brizi o deci, dok siromašnije države, kao što su Tanzanija, Mozambik i Niger, vode na ovom planu, saopštio je Afrički forum za politiku prema deci (ACPF).
Naftom bogate zemlje, Sudan i Angola, u Africi su na samom začelju po brizi o deci, dok siromašnije države, kao što su Tanzanija, Mozambik i Niger, vode na ovom planu, saopštio je Afrički forum za politiku prema deci (ACPF).

Ova organizacija je proučila izdvajanja za zdravlje i obrazovanje dece, kao i ostala socijalna davanja u afričkim državama, kroz njihov udeo u budžetu, preneo je Rojters.

Ispostavilo se da siromašnije zemlje izdvajaju veći procenat iz svojih budžeta za socijalna davanja namenjena deci, dok su po tome na poslednjim mestima bogatije države - Angola, Ekvatorijalna Gvineja i Sudan.

Južna Afrika, privredno najjača afrička zemlja, našla se na ovoj listi među prvih deset, s obzirom na to da na sektor obrazovanja odlazi znatnih 20 odsto svih državnih davanja.

Međutim, školski sistem te zemlje (jedno od oruđa koje je vlada bele manjine do 1994. koristila da drži crnu većinu u podređenom položaju), još je u lošem stanju - na 130. mestu među školskim sistemima 139 zemalja, prema izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2010/11.

Direktor Afričkog foruma za politiku prema deci pozvao je vlade na kontinentu da se pridržavaju obaveze preuzete u poslednjih desetak godina da povećaju izdvajanja za obrazovanje i zdravlje, za koje se u većini afričkih država izdvaja svega četiri do šest odsto budžetskih sredstava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet