NASA gradi novu svemirsku letelicu

Američka svemirska agencija NASA gradiće novu svemirsku letelicu za letove s ljudskom posadom u duboki svemir.
Američka svemirska agencija NASA gradiće novu svemirsku letelicu za letove s ljudskom posadom u duboki svemir.

Temeljiće se na dizajnu istraživačke letelice Orion, a gradiće je kompanija "Lockheed Martin".

"Posvećeni smo istraživanjima van Zemljine orbite, u dubokom svemiru i jako smo uzbuđeni jer radimo na razvoju nove generacije sistema koji će nas tamo i odvesti", rekao je Čarls Bolden, predsednik NASA-e.

Dizajn kapsule Orion, koja je razvijana u sklopu otkazanog programa "Constellation", koristiće se za izgradnju nove letelice poznate kao Višenamensko vozilo s posadom (Multi-Purpose Crew Vehicle ili MPCV). U svemir će leteti na vrhu masivne rakete-nosača, a sletaće u Tihi okean kod kalifornijske obale.

Letelica bi trebalo da primi četiri astronauta na misiju koja će trajati 21 dan. Dizajnirana je tako da je 10 puta sigurnija prilikom uzletanja i povratka u atmosferu od svog prethodnika - spejs šatla, saopštila je NASA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet