Hamas pristao na predlog sporazuma koji ima tri faze i uključuje povlačenje Izraela iz Gaze

Predlog sporazum o primirju u ratu sa Izraelom koji je večeras prihvatio Hamas uključuje tri faze sa ciljem trajnog prekida vatre, prenosi agencija AFP.
Hamas pristao na predlog sporazuma koji ima tri faze i uključuje povlačenje Izraela iz Gaze
Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov
AFP se poziva na izjavu Halila al Haje, visokog zvaničnika ove militantne palestinske organizacije.
 
Svaka od tri faze traje 42 dana i uključuje potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, povratak raseljenih lica i razmenu talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike koje drži Izrael, u cilju "trajnog prekida vatre", izjavio je Halil za Al Džaziru.
U međuvremenu, kako se vest o prihvatanju primirja proširila, u delovima Gaze Palestinci su počeli da - slave, izveštava CNN.
Ova vest došla je samo nekoliko sati pošto su Izraelci pozvali stanovništvo na istoku grada Rafe da se "smesta evakuiše".
 
U Rafi se nalazi 1,2 milion palestinskih izbeglica iz drugih delova Pojasa Gaze, a Izrael je uporno govorio da priprema napad na taj grad - uprkos protivljenju SAD, kao svog najvažnijeg saveznika.
  • xyz

    07.05.2024 16:13
    Od 2025. godine Izraelaca nema više u Gazi. A 7.oktobra jedino za čim su žalili stanovnici Gaze je što više Izraelaca nije ubijeno. "From the river to the sea" znači genocid Jevreja. Možda su očekivali ovi koji se kukavički skrivaju po tunelima pola godine, zajedno sa svojim vodjama iz Katara, useliti u Tel Aviv... a da će Jevreji da brodom otploviti negde, valjda u Ameriku ili Poljsku.

    Postoji razlog zašto arapske države biraju da saradjuju sa Izraelom i zapadnim državama, nego što bi pomogle svoju "braću" iz Palestine.

  • xqt

    06.05.2024 22:00
    Skoro sigurno
    Ako obe strane prihvate primirje, ono će trajati najviše 2-3 sata, a možda i kraće.
  • DarkoSn

    06.05.2024 21:44
    Samo da krenemo od pocetka
    Pocetak je 7.oktobar 2023.

    Tog Dana je neko izvrsio upad na teritoriju Izraela I izvrsio jedan od najezivijih masakra posle II SV. Rata.

    Narod Gaze je slavio, tih Dana su slavili neku pobedu, odnos prema telima ubijenih Izraelaca odvucenih u Gazu nije za komentarisanje.

    Sta su ovcekivali posle toga?

    Hamas je izabran od strane gradjana Gaze.

    Egipat I Jordan Im zatvaraju granice, ne zele da prime izbeglice, zasto????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).